Război diplomatic: Belarus și Lituania își expulzează reciproc toți atașații Ambasadei

0 130

Autoritățile din Belarus au cerut ca toți angajații ambasadei Letoniei să părăsească țara. Acest lucru a fost afirmat de șeful ministerului de externe al țării, Vladimir Makei. Potrivit declarațiilor, această decizie a fost influențată de incidentul legat de steagul de stat al republicii la Riga.

Anterior, printre steagurile țărilor care reprezintă echipele la Campionatul Mondial de hochei pe gheață de la Riga, în locul steagului național al Belarusului, au ridicat alb-roșu-alb, folosit în mod tradițional de opoziția din Belarus. Primarul din Riga, Martins Stakis, a informat despre aceasta.

Prin urmare, ambasadorul leton la Minsk a spus că drapelul a fost schimbat după incidentul care a avut loc cu avionul Ryanair. Potrivit acestuia, Riga crede că situația respectivă nu respectă legislația internațională.

„Astăzi ambasadorul leton a fost invitat la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu un incident care a avut loc literalmente în urmă cu ceva timp la Riga și este legat de insulta steagului Republicii Belarus. Este foarte regretabil că, la acest incident au participat împreună cu primarul din Riga, ministrul afacerilor externe al Letoniei, un departament care, în principiu, ar trebui să lucreze nu pentru diviziune, ci pentru apropierea popoarelor”, a spus Makei.

Potrivit surselor, a avut loc o încălcare cinică a tuturor normelor dreptului internațional, de fapt, un act de vandalism de stat. Respectiv, partea bielorusă a cerut autorităților letone să efectueze o anchetă, să-și ceară scuze și să readucă steagul statului la locul său.

Ambasadorului leton i s-a înmânat o notă de protest corespunzătoare.

Prin urmare, ambasadorului i sa oferit să părăsească Belarusul timp de 24 de ore, iar întregului personal diplomatic și administrativ-tehnic i s-au acordat 48 de ore pentru a face acest lucru. În același timp, un angajat trebuie să rămână în țară pentru a avea grijă de clădire.

Ministerul Leton de Externe a declarat că țara îl expulză pe ambasadorul Belarusului și pe toți diplomații ca răspuns la acțiuni similare la Minsk.

Realitatea.md amintește că, Roman Protasevici, fostul redactor-șef al Nexta, a fost reținut la Minsk. Avionul cu care a zburat a fost solicitat pentru a ateriza de urgență în Belarus, din cauza unei alerte despre o bombă. Decizia a fost luată de președinte, Aleksandr Lukașenko, pentru a „salva Europa”. Jurnalistului i s-a deschis un dosar penal în baza mai multor articole, inclusiv organizarea revoltelor în masă. Potrivit informațiilor, acesta riscă până la 15 ani de închisoare.

Această situație a atras critici din partea Occidentului, în ciuda faptului că practica aterizării forțate a aeronavelor a avut loc în trecut. Cel mai important caz a fost constrângerea de a ateriza nava președintelui bolivian Evo Morales la Viena în 2013. Motivul a fost zvonurile că un fost agent al CIA Edward Snowden se afla la bord, acuzat în Statele Unite de divulgarea secretelor de stat.

Sursa: https://realitatea.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata