Războiul din umbră al Ucrainei

0 86

Tactica Kievului cu atacuri la frontieră are ca scop destabilizarea Rusiei, iar judecând după răspuns, funcționează, arată o analiză CNN.

Ucraina a deschis un nou front în lupta sa pentru alungarea invadatorului rus – în Rusia. Dar nu recunoaște că a trimis trupe, a tras cu artileria și a lansat drone pe teritoriul vecinului său.

Operațiunile cetățenilor ruși, care poartă legitimații și uniforme ucrainene și atacă din Ucraina, rămân oficial opace. Este contribuția Kievului la ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „război hibrid” în „zona gri” a conflictului, scrie CNN. S-au scris cărți despre cei doi termeni după ce Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina în 2014.

Pe atunci, în Crimeea au apărut „omuleții verzi” în uniforme combinate de vânătoare sportivă – și haine militare rusești.

Când s-a sugerat că acești bărbați erau de fapt soldați ruși, Vladimir Putin a glumit: „Poți să mergi la un magazin și să-ți cumperi orice fel de uniformă”.

Linia oficială a Moscovei a fost că bărbații care au ridicat steagul rus peste Simferopol și au luat cu asalt parlamentul local al Crimeei au fost „unități de autoapărare” ale ucrainenilor pro-ruși dornici să-și aducă teritoriul sub conducerea Moscovei.

Până când Moscova a recunoscut că trupele sale se aflau de fapt în Ucraina, o mare parte din fosta republică era sub controlul lui Putin.

Acum, la scară mică, Ucraina adaptă aceleași tactici pentru a încerca să-și asigure un efect strategic.

Corpul Voluntarilor Rusiei și Legiunea Libertate pentru Rusia – care fac luptă alături de armata Ucrainei – au efectuat raiduri transfrontaliere scurte în Rusia.

Scopul principal? Destabilizare

Un grup de luptători ruși pro-ucraineni a declarat duminică că a luat doi soldați ruși prizonieri în timpul luptelor din regiunea rusă Belgorod și s-au oferit să îi schimbe în timpul unei întâlniri personale cu guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov, transmite Reuters.

Declarația comună a Legiunii Libertatea Rusiei și a Corpului Voluntarilor Ruși (TVC) a fost postată pe Telegram, împreună cu un videoclip în care este văzut și un soldat rănit.

„Astăzi este o mare sărbătoare ortodoxă – Ziua Sfintei Treimi. Iar noi, reprezentanți ai RVC și ai Legiunii, ne oferim să schimbăm doi prizonieri pentru doar câteva minute de conversație cu dumneavoastră în biserică. Neînarmați.

Dacă veți veni la biserica din Novaia Tavoljanka până astăzi la ora 17:00 (duminică n.r), vom face schimb cu cei doi prizonieri ca un gest de bunăvoință, cum se spune în patria noastră, doar pentru a avea ocazia să vorbim cu dumneavoastră despre soarta Rusiei, despre războiul inutil de vărsare de sânge care se desfășoară de un an și jumătate și acum pe teritoriul regiunii dumneavoastră Belgorod.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata