Războiul lui Putin a demontat mitul Austriei ca victimă

118

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este de natură să reamintească faptul că Austria joacă în continuare pe două fronturi, proferând devotament față de idealurile occidentale, în timp ce caută cu discreție modalități de a profita mai departe de pe urma prieteniei cu Moscova, relatează Politico.

Cel mai grăitor exemplu al acestei atitudini duplicitare este faptul că Austria continuă să depindă de gazul natural rusesc – care încă reprezintă aproximativ 55% din consumul total al țării, o scădere de doar de 25% (de la 80 % la începutul anului trecut).

Dacă ar fi confruntați cu această realitate, responsabilii guvernamental s-ar lansa mai întâi într-o amplă văicăreală despre cum Austria, una dintre cele mai bogate din lume, se luptă să facă față instabilității economice declanșate de actualul război din Ucraina. De regulă, aceasta este urmată de o prelegere despre cum alte țări din UE se fac vinovate de un comportament cu mult mai flagrant față de Moscova.

Presupoziția tacită: adevărata victimă este Austria.

Mitul victimei

Mitul victimei este un leitmotiv pe care tabloidele austriece s-au obișnuit să îl invoce și care  servește, de fapt, drept pretext pentru a prezenta constant modul în care celelalte țări, în special Bruxelles și Washington, îi pun bețe în roate.

La începutul acestei luni, reprezentantul UE în Austria, Martin Selmayr, a ajuns în vizorul tabloidelor – și al guvernului – după ce a rostit adevărul incomod că milioanele pe care Viena le plătește lunar Rusiei pentru gaz reprezintă „bani murdari de sânge”.

„Se comportă ca un ofițer al armatei coloniale”, a răbufnit Andreas Mölzer, un comentator de dreapta de la Kronen Zeitung, cel mai bine vândut tabloid austriac, remarcând că ambii bunici ai lui Selmayr au fost generali germani în timpul războiului.

„Eurocrații au această atitudine conform căreia le pot spune austriecilor ce să facă”, a conchis Mölzer.

O privire în istorie, cel puțin de la prăbușirea imperiului Habsburgic în 1918 încoace, este că țara trebuie împinsă de la spate din exterior pentru a face ce trebuie.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și