Reacția SUA, după demiterea generalului Zalujnîi: „Zelenski este în măsură să decidă. Vom lucra cu oricine va fi la conducerea armatei sale”

0 119

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski are dreptul să aleagă pe cine doreşte să conducă armata ucraineană, iar Statele Unite vor lucra eficient cu noul său comandant militar, au transmis, joi, Casa Albă şi Pentagonul, după ce Kievul a anunţat că generalul Valeri Zalujnîi a fost înlocuit în fruntea forţelor armate ucrainene de generalul Oleksandr Sîrski.

„Preşedintele Zelenski este comandantul suprem al forţelor sale armate; el este în măsură să decidă pe cine pune la conducerea armatei. Asta înseamnă să ai control civil (al armatei)”, a declarat la un briefing de presă John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă. „Vom lucra cu oricine va fi la conducerea armatei sale. Vom continua să lucrăm cu omologii noştri ucraineni”, a dat aisgurări John Kirby.

Întrebat dacă Statele Unite sunt îngrijorate în privinţa unei eventuale instabilităţi în Ucraina ca urmare a acestei schimbări la vârful armatei, Kirby a spus că nu.

Pe de altă parte, oficialul a spus că nu are cunoştinţă de nicio discuţie la nivel înalt între oficialii americani şi ucraineni cu privire la această decizie, înainte de a fi luată, deşi Reuters a afirmat, pe surse, săptămâna trecută, că Zelenski l-a informat pe Biden cu privire la decizia de a-l schimba pe Zalujnîi.

Un mesaj asemănător a fost transmis, joi, şi de un oficial cu rang înalt al Pentagonului, scrie Reuters: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski are dreptul să aleagă cine conduce armata ucraineană, iar Statele Unite vor lucra eficient cu noul său şef militar.

„Preşedintele Zelenski este preşedintele ţării sale şi Ucraina, spre deosebire de Rusia, are un control civil democratic al armatei”, a declarat Celeste Wallander, secretarul adjunct al apărării pentru afaceri de securitate internaţională. Wallander a spus că Sîrski este „un comandant experimentat şi de succes”.

„Statele Unite respectă şi vor lucra cu oricine alege guvernul ales în mod democratic, liderul, preşedintele Zelenski, să fie comandantul său şef şi vom lucra eficient cu generalul Sîrski, deja am făcut-o”, a adăugat Wallander.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata