Rebeliunea Wagner: Bloggerii militari ruşi, divizaţi asupra reacţiei lui Vladimir Putin

0 122

Dovadă de slăbiciune sau de sânge rece? Bloggerii militari ruşi, tot mai influenţi de la începutul conflictului din Ucraina, sunt divizaţi asupra reacţiei preşedintelui Vladimir Putin după rebeliunea grupului paramilitar Wagner, informează miercuri AFP.

După scurta rebeliune ce a făcut să tremure Kremlinul vineri şi sâmbătă, Vladimir Putin a denunţat o „trădare”, însă a promis că mercenarii rebeli se pot întoarce la viaţa lor civilă, intra în rândurile armatei regulate sau se pot exila în Belarus.

„Credeam cu toţii” că riposta lui Vladimir Putin „va face ca Pământul să se învârtă de cinci ori mai repede: arme nucleare? Mobilizare generală? Declarare de război contra NATO?”, scrie corespondentul de război Aleksandr Sladkov, urmărit de peste un milion de abonaţi pe Telegram. „Din fericire, el (Putin) şi-a păstrat sângele rece”, a salutat acest blogger în mod ferm pro-Kremlin.

Însă absenţa pedepsei pentru rebeli, în condiţiile în care numeroase persoane au fost trimise la închisoare pentru tweet-uri critice la adresa ofensivei ruse în Ucraina, a fost interpretată drept slăbiciune de către analişti.

Vladimir Putin se străduie acum să demonstreze că el se află la comandă. Marţi, el a adus un omagiu militarilor care, potrivit lui, au împiedicat un „război civil”. O ceremonie nejustificată, în opinia unor bloggeri, în condiţiile în care combatanţii Wagner au capturat mai multe situri militare în Rostov-pe-Don, în sud-vestul Rusiei, înainte de a parcurge mai multe sute de kilometri spre Moscova fără a întâmpina mare rezistenţă.

„Poliţia militară şi forţele speciale ce trebuiau să protejeze Statul Major al districtului militar Sud (la Rostov) pur şi simplu au dispărut” la sosirea rebelilor din Wagner, îşi exprimă indignarea bloggerul Battle_Z-Sailor, urmărit de 63.000 de abonaţi.

„Cei care nu au nimic de-a face cu soluţionarea paşnică a conflictului sunt chiar decoraţi de Kremlin”, se revoltă de asemenea autorul blogului Govorit TopaZ, care numără aproape 100.000 de abonaţi.

Acesta nu-şi ascunde decepţia în legătură cu reacţia lui Vladimir Putin. „Niciun singur cuvânt despre ceea ce a provocat această rebeliune” sau să spună că „revendicările lor vor fi examinate”.

Patronul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, acuză de luni de zile înaltul comandament rus de incompetenţă în Ucraina, critici reluate de mai mulţi bloggeri militari.

Însă pentru bloggerul Rybar, urmărit de 1,2 milioane de abonaţi, „totul e concis şi clar” în mesajul prezidenţial. „Singurul lucru care nu este foarte clar este soarta Rusiei”, adaugă el. „Însă aici, nu este nicio enigmă: pentru ea, totul va fi bine”, susţine bloggerul.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata