Record de secții de votare în Transnistria, pentru alegerile din Rusia

0 13

Alegerile din Rusia pentru Duma de stat au intrat în ultima zi, iar în Republica Moldova sunt deschise 30 de secții de votare. Este numărul cel mai mare de secții deschise într-o țară în străinătate. Câte o secție funcționează la Chişinău, Comrat și Bălți, iar restul de 27 sunt deschise în regiunea separatistă transnistreană.

Două dintre secțiile din stânga Nistrului, ambele la Tiraspol, au fost deschise încă de vineri. Presa transnistreană a scris că alte două secții speciale au fost deschise tot de vineri, secții la care însă pot vota doar alegătorii care sunt militari și contingentul rusesc de pacificare. La toate aceste secții au votat deja aproape 6300 de persoane, potrivit datelor publicate la Tiraspol în seara zilei de sâmbătă.

Duminică dimineața se deschid toate cele 27 de secții anunțate de autoritățile ruse în regiunea transnistreană. Astfel, Rusia, care susține politic și economic enclava separatistă, deschide în stânga Nistrului cu cinci secții mai multe decât la alegerile precedente din 2016.

Niciun alt stat nu a deschis vreodată secții de votare în regiunea separatistă a Republicii Moldova. Reacția Chişinăului de această dată a fost una temperată – într-un interviu cu Europa Liberă, ministrul de Externe Nicu Popescu a declarat că a trimis la Moscova o notă pe această temă.

„Știți foarte bine că autoritățile Republicii Moldova nu controlează acest teritoriu, nu avem acces, instituțiile statului Republica Moldova nu funcționează pe anumite părți ale teritoriului Republicii Moldova”, a mai spus Nicu Popescu.

Presa de la Tiraspol scrie că cetățenii ruși din Transnistria constituie cel mai activ electorat din afara granițelor Federaţiei Ruse. Iar majoritatea covârșitoare își dau votul pentru partidul de guvernământ Rusia Unită: la precedentele alegeri parlamentare procentul acestora a fost de 83 la sută.

În 2018, Rusia anunța că are în regiunea transnistreană 220 de mii de cetățeni.

sursa: europa libera

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata