Redactorul-șef al canalului TV Dozhd, Tihon Dzyadko, a comentat explicațiile Ministerului Justiției din Rusia publicate marți despre motivele includerii canalului Dojdi, în registrul mass-media – „agenți străini”. Așa cum a scris Dzyadko pe Facebook, dacă criteriile Ministerului Justiției sunt aplicate tuturor mijloacelor de informare în masă și nu doar pentru Dojdi, atunci mass-media de stat, precum Rossiyskaya Gazeta, TASS și RT, ar trebui să fie, de asemenea, pe lista „agenților străini.”

Conform legislației în vigoare în Rusia, pentru ca o mass-media sau o persoană să fie recunoscută ca „agent media-străin”, trebuie îndeplinite două condiții – să primească bani din străinătate și să disemineze materiale de la alți „agenți media-străini”. În cazul „Dojdi”, așa cum se menționează în explicația Ministerului Justiției, prima condiție este îndeplinită ca urmare a faptului că postul TV a primit peste 130 de mii de euro de la Uniunea Europeană „pentru mediatizarea relațiilor dintre UE și Rusia”, precum și „finanțarea externă indirectă prin fonduri rusești”, iar a doua condiție ar fi fost îndeplinită, în urma faptului că  postul TV „a difuzat sistematic materiale din mass-media străine ”.

Printre mijloacele de informare pe care le-a citat Dojdi s-au numărat Voice of America,  Present Time, Radio Free Europe / Radio Liberty, Siberia.Realii, Sever.Realii și altele.

Cu o zi înainte, un reprezentant al Ministerului Justiției a susținut aceleași argumente.

Canalul TV Dojdi nu este de acord cu decizia autorităților. Toate încercările anterioare ale mass-media și ale persoanelor incluse în registru pentru a contesta decizia Ministerului Justiției au eșuat.

 

sursa: www.golosameriki.com