Regiunea transnistreană: asigurarea dreptului la vot sau cumpărarea voturilor?

0 94

Incertitudinea legată de legitimitatea voturilor exprimate de către cetățenii Republicii Moldova, rezidenți transnistreni, în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016 și în alegerile parlamentare din 2019, reprezintă un risc considerabil și în contextul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.  Îngrijorările sunt expuse  în notă analitică a Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) ”Cum să evităm fraudarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova?”

Complexitatea procesului de vot pentru cei din regiunea transnistreană se manifestă prin conflictul  dintre respectarea legislației și sfidarea regulilor fundamentale ale unor alegeri libere și corecte. Pe de o parte, participarea în alegeri a cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană reprezintă un drept legal al acestora, garantat prin Constituție. În același timp, autoritățile secesioniste nu permit niciun fel de mobilitate, desfășurare de campanie și nici chiar accesul pe teritoriul lor pentru toți candidații electorali. Instituțiile mass-media de pe malul drept sunt, de asemenea, interzise în regiune. Majoritatea reprezentanților partidelor politice de pe malul drept al Nistrului, cu excepția celor care au înțelegeri directe cu Tiraspolul, au interdicția de a se deplasa prin regiune și nu au posibilitatea de a desfășura activități politice de nici un fel pe acest teritoriu.

Astfel, experții și unele organizații internaționale reclamă faptul că, deși dreptul la vot al cetățenilor din regiunea transnistreană trebuie respectat ca și un drept constituțional fundamental garantat, în același timp este obstrucționată exercitarea altor drepturi precum ar fi dreptul de a fi ales, dreptul de a face campanie electorală, dar și dreptul de a supraveghea corectitudinea procesului electoral, ceea ce reprezintă o încălcare a prevederilor constituționale.

Mai mult, procesul de exprimare a voturilor de către rezidenții din regiunea transnistreană rămâne a fi o zonă gri. Locuitorii de acolo au acces minim, sau chiar deloc la informație obiectivă în ceea ce privește procesele și evenimentele de pe malul drept, se arată în nota analitică. Mai mult, aceștia nu au acces la principalele sursele mediatice din Moldova. Cu toate acestea, în ziua alegerilor, este organizat în mod anonim transportul pentru a aduce oamenii la secțiile de votare ca să își exprime votul. În cadrul alegerilor prezidențiale din 2016, a fost organizată transportarea a 16.728 de alegători de pe malul stâng al Nistrului ce urmau să își exprime votul, mulți în schimbul unor mici recompense.

Majoritatea a votat atunci pentru președintele pro-rus IgorDodon. În 2019, aproximativ 40 mii de locuitori ai regiunii transnistrene au participat la scrutinul electoral în circumscripția uninominală respectivă. În ambele cazuri, grupurile media și organismele de monitorizare au raportat zeci de cazuri de transportare organizată a alegătorilor care au fost plătiți pentru exprimarea votului– o tendință periculoasă conform raportului de monitorizare a alegerilor realizat de Promo-LEX.

Un alt exemplu de ingerințe dăunătoare și presupusă fraudă electorală a fost modificarea ad-hoc a geografiei secțiilor de vot pentru rezidenții regiunii transnistrene, cu încălcarea termenului legal permis. Cu douăsprezece zile înainte de data alegerilor, locațiile tuturor secțiilor de vot (cu excepția a 34%), atribuite pentru votanții din regiunea transnistreană au fost schimbate. Experții au interpretat acest pas drept „o manevră” făcută pentru a crea și mai multă incertitudine în procedura de votare, precum și pentru a-i induce în eroare pe observatorii locali și internaționali. Faptul că un număr mare de buletine de identitate pentru cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană au fost eliberate într-un timp restrâns, în pragul alegerilor, este un alt aspect care trezește dubii cu privire la transparența și legalitatea votului transnistrean, inclusiv în viitoarele alegeri. Pentru alegerile din 1 noiembrie, pentru locuitorii din regiunea transnnistreană vor fi deschise 42 de secții de votare.

Interesul geopolitic pro-rusesc pentru creșterea numărului de votanți din regiunea transnistreană este un fapt general recunoscut atât pentru comunitatea de experți cât și pentru publicul general din Republica Moldova. Integrarea în ciclurile electorale ale Republicii Moldovei a unui număr de circa 230.600 de votanți din regiunea transnistreană – una izolată, înalt militarizată și afectată de o cenzură totală a mijloacelor de informare în masă – va duce la o creștere semnificativă a riscurilor de ancorare a vectorului extern al țării în interesele geopolitice ale Rusiei, se arată în nota analitică a IPRE.

Sursa:http://ipre.md/2020/04/28/nota-analitica-cum-sa-evitam-fraudarea-alegerilor-prezidentiale-din-republica-moldova/

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata