Repetarea şi selectarea pistei pentru răspândirea dezinformării

0 113

Dezinformarea de săptămâna trecută continuă cu unele strategii defensive pro-Kremlin în ceea ce privește otrăvirea lui Navalnîi și protestele din Belarus.

Navalnîi, povestea continuă, pe bune

Inundarea spațiului informațional cu teorii conspiraţionale despre otrăvirea proeminentului disident rus Navalnîi continuă. La fel ca acum două săptămâni, acest lucru reaminteşte despre unele retrospective de la Salisbury.

Să menţionăm doar câteva asemănări izbitoare.

Narațiunea „Germanii au inventat sticla cu Novichok” oglinzi ” Londra a distrus dovezi în cazul Skripal” și ecouri „Londra l-a ucis pe Skripal„. Mai mult, vedem mesaje recurente confuze care susţin că Navalnîi nu a fost otrăvit, sau că el a fost, dar nu a putut fi dovedit că anume  Novichock a fost instrumentul. Varietatea de narațiuni rezonează cu multe din cele ale  cazului Skripal. Un altă legătură- Occidentul ar fi inventat „Navalnîi” doar pentru a pune sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.

Totuși, săptămâna trecută nu a fost doar despre flashback-uri din trecut. Am văzut, de asemenea, lucruri noi și destul de creative, cum ar fi SUA au forțat-o pe Angela Merkel să mintă în legătură cu Navalnîi și Navalnîi însuși nu crede în povestea responsabilității autorităților ruse pentru otrăvirea sa.

Protestele din Belarus, organizate de Occident…din nou

Există şi o continuitate a narațiunilor cu privire la protestele din Belarus. În variantele lor diferite, ideea de bază este că protestele sunt proiectate de o agenție externă (Occident, SUA, și cine altcineva, dacă nu nonagenarul  George Soros (la mulţi ani, cu întârziere!))

De exemplu,„americanii conduc protestul dintr-un centru de lângă Varșovia prin canalele telegram”. Într-un stil similar; „SUA și UE doresc să smulgă Minskul de la Moscova, folosind strategia ucraineană„, sau puterea asupra protestelor este „împărtășită de Polonia, Republica Cehă, Ucraina, Lituania și Statele Unite„. Mai mult, serviciile speciale poloneze au intervenit în destabilizarea Belarusului, la fel cum au făcut-o în Ucraina. Mai mult sau mai puţin nouă a fost naraţiunea „imaginile cu mulţimile din Belarus sunt trucate.”

Danemarca este remarcată la nivel mondial pentru designul elegant, case colorate și echipe de fotbal de camping, dar dezinformatorii pro-Kremlin încearcă din răsputeri să facă un re-branding a acestei țari nordice atribuindu-le descrierea, zoofili..

Aleksei Zhuravlyov, membru al Dumei, a declarat că în Danemarca au fost deschise facilități pentru zoofili, unde se poate veni și „viola o țestoasă”. Acest lucru rezonează cu narațiunile anterioare, în care danezii au fost portretizați ca zoofili, toate făcând parte dintr-un declin moral mai mare al Occidentului.

Răspândirea narațiunii „Zoofilia Danemarcei” se referă la penele de păun chiar.

De ceva timp, biologii s-au luptat să explice acest fenomen de a reconcilia aceste cozi lungi extravagante, împodobite cu ornamente, cu procesul dur de selecție naturală? Ei au rezolvat acest lucru cu conceptul de „selecție fugară„: evoluția ornamentației masculine exagerate prin alegerea persistentă, direcțională a femeilor.

„Zoofilia” este un exemplu frumos al acestui proces în lumea dezinformării. O poveste colorată, extravagantă, care pare prea nefondată pentru a supraviețui selecției media. Cu toate acestea, uneori poate fi asimilată. Aceasta începe cu ceva mic, cum ar fi afirmația că o grădină zoologică daneză colectează animale nedorite,  pentru  hrana carnivorelor, iar mai apoi, naraţiune după naraţiune, această dezinformare capătă proporţii nebănuite.

Există mai multe exemple în acest sens. Ce ar trebui să se facă din „momentul în care televiziunea rusă a susținut că cuplurile gay ar putea cumpăra un copil real la un târg de la Bruxelles?”, sau atunci când a fost răspândită informaţia conform căreia Consiliul Europei a încercat să divizeze bărbații și femeile, din delegația rusă, în șase sexe„?

Nu există nicio limită la cât de departe de realitate poate ajunge strategia de dezinformare  pro-Kremlin.

Susa: https://euvsdisinfo.eu/repetition-and-runaway-selection/?fbclid=IwAR3M5Z-S-RV_yj9g8arf-d4Us7JEpREVQud4VwVyTcU42M5jcCYgRHvyhSU

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata