Reprezentant OSCE: Campania din turul II a provocat „greață”

0 130

Procesul de votare în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale a fost acceptabil, însă campania electorală a fost una agresivă, ba chiar i-a provocat „greață” șefei Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omulu (BIDDO/ODIHR), CORIEN JONKER. 

„Au fost o serie de mesaje care o ținteau negativ pe doamna Maia Sandu. Este vorba despre diverse pliante, secvențe video, distribuite pe platforme sociale, dar și în mass-media. Atunci când citeam traducerea materialelor denigratoare, de multe ori mi se provaca greața. Sunt niște mesaje care nu-și au loc într-o campanie electorală, pentru că retorica lor generează niște prejudecăți în societate”, a declarat Corien Jonker.

Un transfer ordonat al puterii ar ajuta foarte mult ca Republica Moldova să se miște mai departe, în mod normal, a punctat șefa misiunii observatorilor Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO/ODIHR).

Este de menționat că raportul final al BIDDO (ODIHR) despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova, cu toate observaţiile și recomandările, va fi publicat peste două luni.

Potrivit CEC, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au prezentat la urne 1.650.131 alegători, iar dintre aceştia 1.633.625 au avut voturile valabil exprimate. Maia Sandu a întrunit 943.486 (57,75%) din totalul celor 1.633.625 voturi valabile exprimate, în timp ce contracandidatul său, Igor Dodon, a înregistrat 690.139 voturi (42,25%).

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata