Rețeaua oligarhului Ilan Șor a cumpărat voturi pentru patru candidați susținuți de Kremlin. Cine sunt aceștia

101

Autoritățile au efectuat noi percheziții ce vizează Blocul Victorie, iar în timpul lor a fost ridicat un telefon mobil. Din analiza datelor de pe telefon reiese că activiștii și susținătorii lui Ilan Șor au fost rugați să voteze, în primul tur al prezidențialelor din 20 octombrie, pe unul dintre candidații: Alexandr Stoianoglo, Vasile Tarlev, Irina Vlah și Victoria Furtună.

Discuțiile privind votul din 20 octombrie cu privire la unul dintre cei patru candidați au fost descoperite într-un chat de pe aplicația Telegram de pe unul dintre telefoanele depistate în timpul descinderilor.

,,Bună seara, reprezentanții organizațiilor primare, cum a declarat în mesajul video președintele I.M.Șor, pe 20 octombrie, noi trebuie să votăm pentru orice candidat propus mai jos: 

1. Stoianoglo Alexandr

2. Tarlev Vasile

3. Irina Vlah

4. Victoria Furtună”, se arată în mesaj.

Niciunul dintre cei patru candidați ai primului tur al prezidențialelor moldovene nu a venit cu o reacție.

Telefonul mobil a fost descoperit în urma perchezițiilor efectuate în raioanele Cimișlia și Comrat din sudul Republicii Moldova, fiind efectuate ,,în două cauze penale pornite pe faptul coruperii electorale și finanțării ilegale a partidelor politice”.

Descinderile au vizat domiciliile și automobilele a șase membri ai Blocului Victorie care ar fi mituit alegătorii moldoveni pentru a vota cu unul dintre cei patru candidați ai primului tur al alegerilor prezidențiale, dar și să voteze contra aderării țării la UE în timpul referendumului republican constituțional.

,,Potrivit datelor urmăririi penale, cele șase persoane au fost documentate în procesul de corupere a alegătorilor pentru referendumul și scrutinul electoral care a avut loc pe 20 octombrie 2024, întocmirea listelor cu persoane interesate, centralizarea informațiilor despre acestea, transmiterea datelor personale ale acestora unor terțe persoane/instituții financiare din afara R. Moldova pentru ca ultimii să obțină remunerații ilicite pentru exercitarea dreptului de vot”, informează reprezentanții CNA.

Rețea elaborată de serviciile speciale rusești

Rețeaua de mituire a alegătorilor moldoveni, realizată prin intermediul unei bănci ruse de oamenii oligarhului fugar Ilan Șor, a fost elaborată de serviciile speciale rusești, a anunțat recent șeful Procuraturii Generale (PG) din Republica Moldova, Ion Munteanu.

Potrivit șefului Procuraturii Generale, acțiunile ilegale au fost realizate până în primăvara acestui an cu bani în numerar transferați din Rusia în Republica Moldova prin diverse metode, dar pentru că acestea au fost deconspirate  de structurile de drept, gruparea criminală organizată de Ilan Șor a creat ,,rețeaua uriașă” prin intermediul ,,Promsvyazbank”, banca rusă aflată sub sancțiuni internaționale.

Ion Munteanu a mai precizat că procurorii au probe ce demonstrează implicarea oamenilor lui Ilan Șor în numeroase cazuri de corupere a alegătorilor moldoveni, aceste acțiuni, dar și altele ,,menite să destabilizeze situația” sunt parte componentă a războiului hibrid lansat de Kremlin contra Chișinăului.

,,Doresc să remarc că formele și amploarea fenomenului sunt unele fără precedent cât pentru practica națională, cât și cea internațională. Instituțiile de drept fiind determinate să adapteze metodele de contracarare la aceste provocări majore în regim instantaneu”, a conchis șeful PG.

Transferuri de milioane 

Din primăvara acestui an și până în prezent, angajații Procuraturii Generale, alături de reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) au efectuat peste 800 de percheziții, au încătușat peste 28 de persoane și au ridicat circa 50 de milioane de lei moldovenești, adică peste 2 miliarde de euro.

În prezent, structurile de drept de la Chișinău au stabilit transferuri de circa 39 de milioane de dolari, dintre care 24 de milioane au fost transferate pe parcursul acestei luni, iar celelalte aproximativ 15 milioane în timpul lunii septembrie.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și