Reuters: Moldova își va primi „nota” de la UE pe 8 noiembrie

0 89

O evaluare a progreselor făcute de Moldova, Ucraina și alte țări pe calea spre aderarea la UE ar putea fi publicată la 8 noiembrie, scrie Reuters, citând surse de la Bruxelles.

Data publicării raportului anual privind progresele țărilor care doresc să adere la UE fusese sugerată și de sursele Europei Libere, la începutul lunii curente.

Potrivit Reuters, evaluarea ce va fi publicată la 8 noiembrie urmează să fie pozitivă pentru Moldova și Ucraina. În cazul Kievului, ar putea include unele condiții, inclusiv intensificarea luptei împotriva corupției și asigurarea drepturilor minorităților naționale.

Nu este limpede dacă vor fi condiții și pentru Moldova.

O decizie definitivă privind începerea negocierilor cu Moldova și Ucraina ar putea fi luată apoi, în baza raportului, la un summit UE din 14-15 decembrie.

Georgia, care nu are deocamdată statut de țară candidată la aderare, ca Moldova și Ucraina, speră să-l primească la summitul din decembrie.

Moldova spune mereu că ar putea fi gata să adere în 2030, dată avansată pentru o nouă extindere de președintele Consiliului European, Charles Michel, iar Ucraina susține că ar putea fi pregătită chiar mai repede, în doar câțiva ani.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata