Reuters: Rusia a trimis mercenari în regiunile separatiste din estul Ucrainei

0 219

Mercenari ruși au fost desfășurați în teritoriile ucrainene controlate de separatiști pro-ruși în ultimele săptămâni, într-o încercare de a întări apărarea în fața forțelor ucrainene într-un eventual conflict, conform surselor citate de agenția Reuters.

Dintre cele patru surse, trei susțin că au primit oferte din parte unor recrutori de mercenari să meargă în Donbass. Ei spun că recrutorii au refuzat să dezvăluie pe cine reprezintă. Toate cele patru surse au cerut să nu le fie dezvăluită identitatea pentru a nu se pune în pericol, a transmis Reuters.

Dintre cele trei care au primit oferte, două spun că au acceptat-o, în timp ce a treia a refuzat oferta de a merge în Ucraina – „Adună pe oricine are experiență de război”, a declarat una dintre sursele care a acceptat desfășurarea în Ucraina. El susține că a mai luptat și în Ucraina și în Siria pentru contractanți de securitate ruși, ai căror operațiuni sunt aliniate cu interesele strategice rusești.

Luptătorul citat, susține că se va alătura altor mercenari de pe partea rusească a graniței cu regiunea Luhansk, aflată sub controlul separatiștilor. Kremlinul neagă astfel de asocieri și susține că nu are nimic de-a face cu contractanți ruși privați, pe care îi descrie drept „voluntari care nu au vreo legătură cu statul rus”.

„Este prima oară când auzim așa ceva și nu știm cât de sigure sunt aceste informații”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În ultimele săptămâni, Rusia a mutat zeci de mii de trupe în zone din apropierea graniței cu Ucraina și a cerut garanții de securitate din partea Occidentului, menite, susțin rușii, să prevină folosirea Ucrainei și altor țări de la granițele sale pentru a lansa un atac împotriva teritoriului său.

De cealaltă parte, Occidentul și Ucraina au acuzat Rusia că plănuiește o nouă invazie a Ucrainei și că urmează să atace luna viitoare.

Detalii, AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata