Risc de extindere a războiului în Orientul Mijlociu. SUA cântăresc opțiunile de ripostă după atacurile asupra unor nave în Marea Roșie

0 80

Oficiali de rang înalt ai administrației Biden analizează în mod activ opțiunile pentru a riposta împotriva Houthis din Yemen, după ce gruparea susținută de Iran a lansat sâmbătă,16 decembrie, noi atacuri asupra unor nave militare și comerciale în Marea Roșie, potrivit a doi oficiali americani.

Pentagonul a mutat în ultimele zile Grupul de atac al portavionului Dwight D. Eisenhower din Golful Persic în Golful Aden, în largul coastelor Yemenului, pentru a sprijini un potențial răspuns american la atacuri, a declarat unul dintre oficiali, ambii sub protecția anonimatului pentru a vorbi despre planuri sensibile. De asemenea, armata a oferit opțiuni comandanților pentru a-i lovi pe Houthis, a spus oficialul.

Administrația Biden a fost reticentă în a răspunde militar împotriva atacurilor houthi asupra transporturilor comerciale din ultimele săptămâni de teama să nu provoace Iranul, care susține Hamas și Hezbollah în Yemen, precum și houthi. Anterior, Pentagonul recomandase administrației să nu facă acest lucru.

Dar o creștere semnificativă a atacurilor din ultimele zile i-ar putea determina pe oficialii de vârf din securitatea națională a SUA să-și schimbe calculul.

Distrugătorul USS Carney, care operează în Marea Roșie, a doborât sâmbătă dimineața devreme 14 drone de atac unidirecționale lansate de pe teritoriul controlat de houthi din Yemen. Între timp, un distrugător britanic, HMS Diamond, care a sosit recent în regiune pentru a ajuta la protejarea transportului maritim comercial, a doborât, de asemenea, o dronă houthi.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata