România inaugurează un centru pentru pregătirea piloților de F-16 pentru aliații NATO și Ucraina

0 44

Baza de antrenament situată în sud-estul României are ca scop creșterea interoperabilității între aliații NATO și o mai bună poziționare a alianței militare „pentru a face față provocărilor complexe” din Europa de Est și din regiunea Mării Negre, a declarat Ministerul român al Apărării.

Ministra olandeză al Apărării, Kajsa Ollongren, a declarat la inaugurare: „Următorul pas este începutul antrenamentelor cu echipaje, piloți și echipaje românești și, bineînțeles, planificând în avans, și pentru Ucraina." Olanda va furniza primele avioane F-16 pentru baza de antrenamente, în timp ce constructorul american de avioane Lockheed Martin va asigura instructori și întreținere la centrul de pregătire.  

 

Un avion F-16 al Forțelor Aeriene Olandeze este prezentat presei în timpul inaugurării. Ministra olandeză a Apărării, Ollongren a mai spus că baza de antrenamente așteaptă acum sosirea piloților și echipajelor ucrainene cât mai curând posibil.

Un militar român trece pe lângă un logo de pe ușa unui hangar la baza aeriană. În luna august, Statele Unite au aprobat trimiterea în Ucraina a unor avioane de luptă F-16 din Danemarca și Olanda, imediat ce se va încheia pregătirea piloților.

Aici vor fi instruiţi şi antrenați piloții ucraineni care vor zbura cu aeronavele donate de statele europene, precum şi viitorii piloți de F-16 din statele-membre ale Alianţei Nord-Atlanice. Pregătirea ucrainenilor este de așteptat să dureze aproximativ șase luni. Reamintim că, săptămâna trecută, primele cinci avioane F-16 olandeze au aterizat la Fetești. Ţările de Jos urmează să livreze, în total, între 12 și 18 avioane F-16 americane pentru a fi utilizate în centrul de instruire din România, iar producătorul va asigura Centrul cu instructori. Amsterdamul a precizat că, pe durata antrenamentului piloților, avioanele nu vor părăsi spațiul aerian al NATO. Anterior, patru țări din Alianță au promis să transfere avioane F-16 către Kiev.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata