Rusia a mai făcut un pas spre retragerea din Tratatul „Cer Deschis”

0 144

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, reunită miercuri în sesiune plenară, a adoptat în unanimitate proiectul de lege depus de președintele rus, Vladimir Putin, privind denunţarea Tratatului Cer Deschis (Open Sky), ceea ce oficializează retragerea Moscovei din acest pact. Pe 15 ianuarie curent, Rusia a anunțat că începe procedura de retragere din Tratatul internațional „Cer Deschis” după ce anul trecut Statele Unite au părăsit acordul care permite zboruri de supraveghere aeriană neînarmate peste zeci de state participante.

Ministerul de Externe de la Moscova afirma într-o declarație din 15 ianuarie că retragerea SUA „a schimbat semnificativ echilibrul de interese al statelor semnatare” și că propunerile Rusiei de a menține acordul în viață au fost respinse de către aliații de la Washington.

Participanți

Acum, 32 din cele 57 de țări OSCE sunt părți ale tratatului: Belarus, Belgia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Marea Britanie, Ungaria, Germania, Grecia, Georgia, Danemarca, Islanda, Spania, Italia, Canada, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Franța, Finlanda, Croația, Republica Cehă, Suedia, Estonia. Totodată, Tratatul a fost semnat, dar nu și ratificat de Kârgâzstan.

Statele Unite s-au retras din tratat pe 22 noiembrie 2020.

Dispoziții de bază

Documentul reglementează desfășurarea zborurilor, conține cerințe pentru aeronave și echipamente de observare, stabilește regulile de prelucrare a informațiilor colectate. Informațiile sunt trimise către o bază de date, accesibilă tuturor participanților. Este oferită posibilitatea extinderii acțiunii sale la alte zone (monitorizarea stării ecologice, situația în zonele de urgență, monitorizarea teritoriului și acțiunile părților opuse în cadrul operațiunilor de menținere a păcii ale OSCE).

Traseul de zbor al aeronavei de observare trebuie să treacă nu mai aproape de 10 kilometri de granița unui stat adiacent care nu este parte la acord. Acordul permite crearea de grupuri. Astfel, Rusia și Belarus alcătuiesc un grup de state membre, celălalt este format din Belgia, Olanda și Luxemburg.

Citește articolul integral aici: https://realitatea.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata