Rusia a testat o rachetă hipersonică „capabilă să lovească aproape orice țintă de pe glob și să evite scuturile americane”

0 113

Rusia a testat o nouă rachetă de croazieră hipersonică „Tsirkon”, luni. Racheta a lovit o țintă terestră după ce a fost lansată din apropierea coastei Mării Barents, la o distanță de peste 350 kilometri, a anunțat agenția Interfax, citată de ministerul apărării rus și de Reuters.

Racheta a fost lansată dintr-o navă care se afla în Marea Albă, a anunțat un amiral rus, citat de Interfax.

https://twitter.com/theragex/status/1417004939625345026

 

Într-un discurs susținut în martie 2018, Vladimir Putin preciza că rachetele hipersonice fac parte dintr-o „nouă generație de arme rusești capabile să lovească aproape orice țintă de pe planetă și să evite scuturile anti-rachetă americane”.

Între timp, Agenția de Apărare Antirachetă a SUA a lansat doi nanosateliți, care ar putea juca un rol decisiv în viitorul sistem american de apărare împotriva rachetelor, informează Pentagonul. Nanosateliții vor fi dotați cu senzori speciali pentru detectarea, urmărirea și furnizarea de date care să permită interceptarea inclusiv a rachetelor hipsersonice, despre care președintele rus Vladimir Putin declara că nu pot fi interceptate.

De ce noile rachetele hipersonice sunt mai greu de interceptat de către sistemele antirachetă clasice

Anul trecut, Statele Unite ale Americii anunțau că vor intensifica eforturile pentru dezvoltarea de rachete hipersonice, în contextul în care Rusia a fabricat deja armament de acest tip.

Rachetele hipersonice, care ar putea zbura cu viteze de peste 15 ori mai mari decât cea a sunetului și despre care se spune că ar avea o precizie impresionantă, amenință să schimbe natura războiului și ar putea perturba eforturile de prevenire a unui conflict accidental, se arăta într-un articol The New York Times, publicat în urmă cu doi ani.

Rachetele hipersonice ale Rusiei, precum Zircon, pot zbura cu viteze de până la Mach 6 (de șase ori viteza sunetului) și pe o traiectorie balistică mai joasă decât în cazul rachetelor „tradiționale”, ceea ce le permite, teoretic, să treacă de sistemele clasice antirachetă.

Sistemele antirachetă americane de tip Aegis (cum este inclusiv cel instalat la Deveselu, în România) au la dispoziție, conform military.com, circa 8-10 secunde pentru a reacționa și a intercepta o rachetă. În acest interval de timp, o rachetă Zircon a traversat deja 20 de kilometri, ceea ce face dificilă intercepția, mai ales că rachetele interceptoară au o viteză mai mică.

Ruși spun că raza de acțiune a unei rachete Zircon este de 1.000 de kilometri. Comparativ, conform unor surse americane, viitoarea rachetă hipersonică a SUA va putea atinge peste 2.775 de kilometri.

Rachetele hipersonice au o manevrabilitate fără precedent și pot lovi ținte aflate aproape oriunde în lume în decurs de doar câteva minute. Rapide, eficiente, precise, până în acest moment nu au fost create mijloace sigure de apărare împotriva rachetelor hipersonice, iar astfel de arme sunt dezvoltate în prezent atât de Statele Unite, cât și de Rusia, China și alte țări.

Conform reprezentanților Agenției de Apărare Antirachetă a SUA, nanosateliții Cubesat vor fi prevăzuți cu noi senzori și sisteme de comunicații, care vor permite o mai bună detectare, fixare și urmărire a rachetei hipersonice, ceea ce ar reduce timpul de reacție al scuturilor antirachetă. Din 20021 și până în prezent, sistemul Aegis a înregistrat 28 de interceptări reușite din 34 de teste.

Sursa: https://www.digi24.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata