Rusia acaparează noi teritorii în Georgia în încercarea de a o ține departe de UE

0 225

Editorial de Diana Şanava

În urma războiului ruso-georgian din august 2008, „linia de demarcație” dintre teritoriile controlate de Tbilisi și cele ocupate de armata Rusiei în regiunea Țhinvali (Osetia de Sud) a fost constant mutată de poliția de frontieră rusă, ceea ce a făcut ca Georgia să piardă în tot acest timp sute de hectare de teren. Această politică de acaparare lentă dar constantă a teritoriului georgian este un proces cunoscut sub numele de „frontierizare”.

Separatiștii din Rusia și Osetia susținuți de Moscova nu capturează doar bucăți din teritoriul Georgiei. Cum linia de demarcație nu este efectiv semnalată prin garduri și sârmă ghimpată și este mutată încontinuu, rușii arestează periodic cetățeni georgieni care „au trecut granița ilegal”. Aproximativ 1.500 de persoane au fost reținute astfel după războiul din 2008.

Ultimul astfel de incident a avut loc în regiune pe 6 noiembrie, când soldații ruși au omorât un cetățean georgian, Tamaz Ginturi, și l-au răpit pe prietenul acestuia. Totul s-a petrecut doar cu două zile înainte ca Georgia să primească din partea Comisiei Europene statutul de țară candidată la aderarea la UE. Unii experți au interpretat tragedia drept o nou încercare din partea Moscovei de a sabota integrarea europeană a Georgiei.

O nouă crimă a rușilor în Caucaz

Potrivit declarațiilor martorilor oculari și a reprezentantului mișcării anti-ocupație „Putere în unitate”, Lașa Berulava, în data de 6 noiembrie un grup de locuitori ai satului Kirbali se aflau în vizită la biserica din satul vecin, Lomisi. Ambele sunt situate de-a lungul liniei de demarcație, Kirbali fiind controlat de autoritățile de la Tbilisi în timp ce Lomisi se situează pe partea ocupată de ruși. Accesul în biserică fusese blocat de ruși în săptămânile anterioare, aceștia susținând că pe clădire fusese arborat un steag georgian. La scurt timp după ce Tamaz Ginturi (un fost ofițer al forțelor speciale și veteran al războiului ruso-georgian din 2008, în vârstă de aproape 60 de ani) și prietenii lui au ajuns la biserică, la fața locului au apărut și soldații ruși. Potrivit lui Berulava, aceștia au încercat să-i rețină pe câțiva dintre ei, dar s-au lovit de rezistență.

Rușii au deschis focul și l-au împușcat mortal pe Tamaz Ginturi, apoi l-au reținut pe Levan Dotiașvili. Acesta din urmă avea să fie eliberat pe 10 noiembrie, relatând ulterior cum a fost bătut de cei care l-au răpit.

O rudă de-a lui Ginturi a spus jurnaliștilor că acesta a fost omorât în mașina lui, împușcat în spate de trei ori, în timp ce se îndepărta de biserică. Ministerul de Interne georgian a lansat o anchetă în baza Articolelor 109 (omor cu premeditare) și 143 (lipsire de libertate în mod ilegal) din Codul Penal al Georgiei.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata