Rusia, acuzată că încearcă să înlocuiască identitatea ucraineană a peste un milion de copii ucraineni

0 47

Rusia caută în mod deliberat să înlocuiască identitatea naţională ucraineană a peste un milion de copii în teritoriile ocupate în Ucraina, relevă o analiză asupra manualelor şcolare accesibile public şi a politicilor educaţionale ale statului, relatează EFE.

Din 2014, Rusia a creat un model de eliminare a identităţii ucrainene prin sistemul său educaţional în Crimeea. Acum aplică în mod intens aceleaşi măsuri în noile teritorii ocupate ale Ucrainei”, a declarat pentru EFE Anastasia Vorobiova, analistă la Centrul de Educaţie Civică „Almenda”.

Rusia are ca obiectiv să distrugă orice legătură a populaţiei locale de acolo cu restul Ucrainei şi să-i impună identitatea civică rusă. Copiii sunt, de asemenea, supuşi unei militarizări agresive, arată Agerpres.

Ei sunt pregătiţi să servească în armata rusă, să fie dispuşi să lupte şi să moară pentru Rusia”, subliniază Vorobiova, menţionând că, prin instrumentalizare, Rusia a transformat educaţia într-o armă puternică în lupta împotriva Ucrainei.

Eroi prezentați drept trădători

O recentă analiză detaliată asupra manualelor ruse utilizate în teritoriile ocupate – realizată de „Almenda” şi Centrul Regional pentru Drepturile Omului – a identificat o serie de „mari naraţiuni” menite să îi influenţeze pe copiii ucraineni.

Manualele prezintă în mod sistematic Ucraina ca parte a Rusiei şi îi neagă suveranitatea. Ucrainenii care au luptat pentru independenţa naţiunii lor de-a lungul istoriei sunt prezentaţi drept „trădători”.

Un nou manual de istorie, al cărui coautor este Vladimir Medinski (consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin), afirmă că Ucraina este un stat ultranaţionalist, că ucrainenii au fost inventaţi de Austro-Ungaria, că sunt un grup etnic ‘artificial’”, subliniază Vorobiova.

În acelaşi timp, cuceririle teritoriale ale Rusiei şi asimilarea diverselor popoare sunt prezentate într-o lumină pozitivă.

Amenințări grave

În teritoriile ocupate, elevilor li se predă exclusiv în limba rusă, în timp ce părinţii sunt intens descurajaţi să-şi lase copiii în clase ucrainene disponibile oficial.

Aceşti părinţi riscă să fie consideraţi drept ‘neloiali’”, spune interlocutoarea EFE.

Unii elevi merg la şcoli administrate de ruşi pentru a se conecta mai târziu în timpul zilei la cursurile online în şcolile lor ucrainene.

Dar aceste familii se confruntă cu ameninţări grave, explică directoarea uneia dintre aceste şcoli pentru EFE, sub rezerva anonimatului, pentru a garanta securitatea elevilor săi.

Elevii sunt „obligaţi să iubească Rusia”, ceea ce este deosebit de cinic, având în vedere distrugerea pe care armata invadatoare a adus-o în casele lor, afirmă ea.

Capacitatea copiilor, în special a celor mai mici, de a rezista în faţa acestor naraţiuni este limitată într-un mediu în care orice opinie „pro-ucraineană” nu poate circula liber şi în care exprimarea lor poate duce la pierderea locului de muncă, a proprietăţii sau a libertăţii.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata