Rusia amenință cu extinderea listei țărilor „neprietenoase”, după ce în aceasta se regăsesc deja SUA și Cehia

0 167

Lista țărilor ”neprietenoase” Rusiei s-ar putea extinde! Anunțul a fost făcut de viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov. Uniunea Europeană crede că decizia Federației Ruse de a clasifica Statele Unite şi Republica Cehă ca state „neprietenoase” nu este justificată și îndeamnă Rusia să-și revizuiască decizia de a aproba o asemenea listă.

Lista țărilor neprietenoase se poate extinde, deși nu am vrea ca această listă de state să devină fără dimensiuni. Până în prezent, Washington și Praga au luat cea mai mânioasă poziție, să zicem, în confruntarea cu noi. Ceea ce vedem în ordinea guvernamentală relevantă este o reflectare a stării de fapt reale”, a declarat viceministrul rus de externe, Serghei Ryabkov, într-un interviu pentru RBC.

În același timp, așa cum a subliniat diplomatul, el nu știe cât de important este pentru Washington și a spus că până în prezent nu au existat cereri din partea Statelor Unite de a fi retrase de pe listă.

Ryabkov a spus că baza pentru excluderea de pe lista statelor „neprietenoase” va fi comportamentul autorităților din țările vizate și disponibilitatea lor de a lua măsuri practice.

Guvernul a aprobat lista țărilor neprietenoase cu Rusia pe 14 mai. Federația Rusă a anunțat vineri că Statele Unite ale Americii și Cehia sunt considerate oficial drept state „neprietenoase”, iar misiunile diplomatice ale SUA nu mai pot angaja personal local.

Secretarul de presă, al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a remarcat în aceeași zi că un număr mic de țări de pe această listă vorbește despre disponibilitatea Moscovei pentru dialog.

Potrivit ministrului ceh de externe, Jakub Kulganek, decizia Moscovei de a adăuga Republica Cehă pe lista țărilor neprietenoase este un pas în continuare către escaladarea relațiilor nu numai cu partea cehă, ci și cu întreaga UE și aliații săi.

La rândul său, Uniunea Europeană a considerat nefondate acuzațiile Moscovei de acțiuni neprietenoase și a solicitat părții ruse să reconsidere această decizie.

Anterior, SUA și Republica Cehă au fost incluse în lista „statelor străine neprietenoase”, aprobată și publicată de guvernul rus vineri, 14 mai. Astfel, vor fi aplicate măsuri în conformitate cu decretul din 23 aprilie 2021 al președintelui rus Vladimir Putin. Acest decret implică mai multe restricții până la interzicerea completă a angajării cetățenilor ruși pentru a lucra pentru ambasade, consulate și alte misiuni ale unui „stat neprietenos”.

Lista indică faptul că Republicii Cehe i se va permite să angajeze cel mult 19 cetățeni ruși pentru a lucra la ambasada sa, în timp ce ambasada SUA nu are voie să angajeze niciunul.

Sursa: https://realitatea.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata