Rusia ar fi folosit, pentru prima dată, o rachetă hipersonică Zircon în Ucraina. Ce spun specialiștii

0 66

O analiză preliminară a concluzionat că Rusia a lovit Kievul, săptămâna trecută, cu racheta hipersonică Zircon. Aceasta a fost prima sa utilizare în războiul început de aproape doi ani, a declarat luni șeful unui institut de cercetare de la Kiev, prezentând o nouă provocare pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei, potrivit Reuters.

Oleksandr Ruvin, directorul Institutului de cercetare ştiinţifică şi criminalistică de la Kiev, a declarat pe canalul său Telegram că institutul său a finalizat o analiză preliminară a fragmentelor de rachetă dintr-un atac rusesc, care a avut loc la data de 7 februarie.

El a inclus un videoclip cu presupusele epave ale rachetei care arată marcaje specifice.

„În acest caz, vedem elemente care sunt caracteristice rachetei 3M22 Zircon. Părți și fragmente ale motorului și mecanismelor de direcție au marcaje specifice”, a scris el.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Racheta hipersonică Zircon are o autonomie de 1.000 km (625 mile) și se deplasează cu de nouă ori viteza sunetului, potrivit Rusiei. Analiștii militari au spus că viteza sa hipersonică ar putea însemna o reducere semnificativă a timpului de reacție pentru apărarea antiaeriană și o capacitate de a ataca ținte mari, adânci și întărite.

Rusia a declarat anterior că a finalizat testarea rachetei Zircon în iunie 2022, iar președintele rus, Vladimir Putin, a descris-o ca parte a unei noi generații de sisteme de arme de neegalat.

Dacă utilizarea sa în Ucraina este confirmată, arma ar putea reprezenta o provocare suplimentară pentru apărarea antiaeriană a țării aflate în conflict, pe fondul incertitudinii privind viitorul ajutor militar occidental.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata