Rusia, despre acordul semnat de Republica Moldova, Ucraina și Georgia: „O îndeplinire a ordinelor venite din SUA”

0 141

Federația Rusă critică dur memorandumul de înțelegere semnat la Kiev de Republica Moldova, Georgia și Ucraina privind cooperarea în domeniul integrării europene și califică inițiativa drept „o îndeplinire a ordinelor venite din Statele Unite”.

„De fapt, aceasta este o încercare de a construi o altă linie de „cordon sanitar” împotriva Rusiei în partea de sud a spațiului post-sovietic. Acesta este un alt exemplu de punere în aplicare a strategiei „Anaconda” prin care se urmărește înghițirea Rusia într-un inel de alianțe ostile. Acesta a fost și scopul GUAM-ului în timpul lui Saakashvili și acum e vorba de reluarea acestui proiect agresiv”, a declarat, pentru Ria Novosti, membrul Comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei ruse, Elena Panina.

Aceasta a adăugat că alianța dintre cele trei state nu ar avea nimic în comun cu procesul de integrare europeană, întrucât, în opinia sa, șansele Ucrainei și Georgiei de a intra în UE sunt aproape de zero, iar pentru Moldova sunt relevante numai dacă este absorbită de România.

„În ceea ce privește Moldova, spre deosebire de Ucraina, în ultimii ani s-a străduit să îmbunătățească relațiile cu Rusia și chiar după alegerea noului președinte Maia Sandu, nu intenționează să rupă cumva brusc legăturile cu Moscova. Alianța dintre cele trei state nu pare a fi o inițiativă a lor. Mai degrabă, seamănă cu dezvoltarea metodologiei geopolitice a Departamentului de Stat, cu o îndeplinire a ordinelor venite din SUA”, a adăugat deputatul rus.

Memorandumul semnat de miniștrii de externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia, Aureliu Ciocoi, Dmytro Kuleba și David Zalkaliani, stabilește o serie de obiective de cooperare a țărilor asociate cu UE și oferă bază normativa pentru întreprinderea demersurilor diplomatice comune, consultări trilaterale, acțiuni de comunicare publică.

Sursa: https://www.jurnal.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata