Rusia expulzează un diplomat român

0 277

Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunțat astăzi o măsură de răspuns la declararea persona non grata a unui diplomat rus de la București.  Astăzi, ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei unde primit o notă din partea MAE rus prin care este informat despre declararea persona non grata a adjunctului atașatului militar la Ambasada României din Federația Rusă. Acesta are 72 de ore la dispoziţie să părăsească ţara, relatează stiriletvr.ro

„Pe 11 mai, ambasadorul român Cristian Istrate a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, unde i s-a înmânat o notă din partea Ministerului prin care e declarat „persona non grata” căpitanului G. Iliescu, adjunct al atașatului militar la Ambasada României. Angajatul menționat trebuie să părăsească teritoriul Federației Ruse în termen de 72 de ore”, se menționează în comunicatul MAE rus.

Diplomația rusă precizează că această decizie este o măsură de răspuns la „anunțarea nefondată de către partea română, în 26 aprilie a acestui an, drept „persona non grata” a adjunctului atașatului militar la Ambasada Rusiei de la București”.

Acum două săptămâni, pe 26 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a anunţat că un oficial din Ambasada Rusiei la Bucureşti a fost expulzat din România. Este vorba despre Alexey Grishaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse, declarat persona non grata pe teritoriul României pe motiv că activităţile lui încalcă prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

Expulzarea diplomatului rus din România a venit la doar câteva zile după ce ţările baltice s-au alăturat unei liste din ce în ce mai lungi de state europene care au făcut acelaşi lucru. Cehia a expulzat 18 diplomaţi ruşi despre care premierul Andrej Babiš spunea că guvernul are dovezi clare că ar fi lucrat pentru serviciile de informaţii militare ruse. În replică, Moscova a declarat persona non grata 20 de diplomaţi cehi, punând în incapacitate de funcţionare Ambasada Cehiei în Rusia.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata