Rusia interzice intrarea în țară pentru avioanele care evită spațiul aerian Belarus

0 144

Avioanele care zboară spre Federația Rusă, evitând spațiul aerian belarus sunt întoarse înapoi. Astfel, o primă acțiune în acest sens a fost aplicată companiei Austrian Airlines. Aeronava a primit refuz de a intra în spațiul aerian rusesc. Potrivit presei ruse, acest lucru se întâmplă după ce autoritățile ruse nu au aprobat noua rută a companiei aeriene, motiv pentru care zborul Viena-Moscova a fost anulat.

De menționat că austriecii, alături de multe alte companii europene, au decis să nu zboare peste Belarus în legătură cu situația interceptării unui avion Ryanair și arestarea lui Roman Protasevich, cofondator al canalului Telegram NEXTA, pe 23 mai.

De asemenea, zborul Paris-Moscova a fost anulat de compania aeriană franceză Air France. Interfax scrie că în mod formal, traficul aerian între Franța și Rusia nu a fost reluat din cauza pandemiei, zborurile sunt operate, dar au statutul de zbor marfar, adică „export”. Fiecare astfel de zbor trebuie să fie aprobat de către autoritățile ruse.

Biroul Air France a confirmat jurnaliștilor că zborul a fost anulat din „motive tehnice” legate de ocolirea spațiului aerian al Belarusului, „ceea ce impunea obținerea unui nou permis de intrare în spațiul aerian rus de la autoritățile rusești”.

O serie de companii europene, după arestarea liderului opoziției Roman Protasevici pe aeroportul din Minsk, au anunțat că refuză să zboare peste Belarus, după recomandările EASA de a evita zborurile pe o astfel de rută.

La rândul său, compania belarusă Belavia a anulat zborurile către opt țări în perioada 27 mai – 30 octombrie după cum urmează: Varșovia, Milano, Amsterdam, Roma, Frankfurt, Berlin, München, Hanovra, Viena, Bruxelles, Barcelona și Kaliningrad.

Pe 23 mai, Alexander Lukashenko, pentru a-l reține pe Roman Protasevici, a ridicat în aer un luptător MiG-29 și a forțat un avion de pasageri Ryanair să aterizeze de urgență la Minsk. Acțiunile s-au desfășurat sub pretextul că la bordul avionului s-ar afla o bombă.

Sursa: https://realitatea.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata