Rusia își etalează mușchii! Cum arată baza militară de la polul nord unde se pregătește să lupte cu NATO

0 218

În ajunul summitului Consiliului Arctic, programat pentru joi la Reykjavik, Islanda, armata rusă a permis unui grup de jurnalişti străini să intre în baza  de pe Arhipelagul Franz Iosef, construită pe ruinele unei instalaţii sovietice.

„Inamicul nu va trece” pe aici, se încurajează singur comandantul Ivan Gluşcenko.

La 600 de kilometri de Polul Nord, ruşii se pregătesc să lupte cu NATO. Soldaţii Moscovei intenţionează să facă cunoscut acest lucru, instalându-se de câţiva ani într-o bază nouă, prezentată a fi ultramodernă, construită pe ruinele unei instalaţii militare sovietice.

Complexul, care se întinde pe 14.000 de metri pătraţi, este capabil să funcţioneze autonom timp de aproape un an şi jumătate, remarcă AFP. Baza este dotată cu o staţie de epurare şi de încălzire a apei, o centrală electrică, precum şi o clinică, o sală de sport, un cinematograf, o saună şi o biserică. Toate sunt conectate prin tuneluri încălzite care le permit celor 150 de militari să nu iasă în frigul polar decât în caz de necesitate.

„Putem compara acest complex cu o staţie spaţială, singura diferenţă fiind că el nu se află pe o orbită, ci în deşertul arctic”, spune generalul Igor Ciurkin, şeful comandamentului pentru apărare antiaeriană din cadrul Flotei Nordului, în subordinea căreia se află baza.

Lovită de rafale puternice de vânt şi temperaturi de până la minus 42 de grade Celsius, baza cuprinde de asemenea un aerodrom, de pe care au decolat în martie două avioane de vânătoare MiG-31 cu destinaţia Polul Nord.

Vezi articolul integral aici: https://realitatea.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata