Rusia își intensifică războiul hibrid contra Moldovei. Chișinăul răspunde cu ajutorul Occidentului

75

Editorial de Corneliu Rusnac

Moscova găzduiește opoziția condusă de infractorul Ilan Șor și acuză Chișinăul de nazism, cum a făcut și cu Ucraina. Moldova răspunde prin acorduri de securitate cu Occidentul, care o sprijină politic și cu bani.

Instrumentele războiului hibrid al Moscovei împotriva Moldovei: Ilan Șor și blocul Pobeda, acuzații de nazism similare cu cele care au precedat invadarea Ucrainei

Pe 9 iunie, în timp ce Europa era cu ochii pe alegerile europarlamentare, la Moscova a fost organizat un congres – al doilea în mai puțin de două luni – al unei părți din „opoziția” din Republica Moldova: blocul prorus „Victorie-Pobeda”, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, a avut loc, pe 9 iunie la Moscova.

Presa de la Moscova a scris că la congres au fost abordate probleme ce țin de alegerile prezidențiale din Republica Moldova și de campania pentru referendumul proeuropean, ambele programate în luna octombrie. Ilan Șor a declarat că blocul „Victorie –Pobeda” (care, de altfel, nu este înregistrat în Republica Moldova) va veni cu un candidat unic la scrutinul prezidențial din toamnă. Se pare, însă, că la congres nu s-a reușit identificarea acestui candidat unic.

Anunțat cu mult fast de Șor, congresul a trecut aproape neobservat chiar și în spațiul mediatic din Republica Moldova, unde atenția presei a fost captată tot de alegerile europarlamentare, la care au putut să își exprime votul și sutele de mii de moldoveni care au și cetățenii europene (preponderent pe cea română).

Ceea ce este relevant e că blocul Pobeda a avut congresul la Moscova. Analiștii politici au remarcat, în repetate rânduri, că Ilan Șor, care a fugit pentru a scăpa de pușcărie după ce a participat la jefuirea a un miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, este folosit de către serviciile secrete ruse pentru a destabiliza situația politică la Chișinău în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului pentru integrarea în Uniunea Europeană. Banii pentru acțiunile lui Șor sunt furnizați de Moscova.

Sprijinirea partidelor proruse nu este, însă, singura componentă a războiului hibrid purtat de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova. O altă componentă, poate cea mai importantă, este cea informațională.

Și sub acest aspect, atacurile Rusiei la adresa actualei puteri proeuropene de la Chișinău au devenit tot mai numeroase și mai agresive în ultimul timp. Un exemplu elocvent sunt declarațiile de la începutul lunii mai ale purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a comparat politica autorităților de la Chișinău cu ceea ce ea a numit „experimente ale celui de al III-lea Reich”. Maria Zaharova a făcut această comparație referindu-se la faptul că autoritățile de la Chișinău au exclus din întreaga legislație termenul de ”limbă moldovenească” pe care l-au înlocuit cu „limba română” care este și limbă de stat în Republica Moldova.

„În ceea ce o privește pe [Maia] Sandu, cred că acest lucru este comparabil cu experimentele celui de-al Treilea Reich. Doar atunci și acolo experimentau în acest mod cu naționalitatea oamenilor, cu limba lor”, a spus Maria Zaharova care, totodată, a deplâns faptul că în Republica Moldova „moldovenii” ar fi fost lipsiți de dreptul de a vorbi „limba moldovenească” – o trimitere la invenția propagandei sovietice, preluată și de propaganda rusă, privind existența limbii și etniei moldovenești, distincte de limba și etnia română.

Declarația purtătoarei de cuvând a Ministerului rus de Externe cu privire la „cel de al Treilea Reich” amintește foarte mult de narațiunile false promovate înainte și după atacarea Ucrainei de oficialitățile ruse, în frunte cu Vladimir Putin, potrivit cărora la Kiev s-ar afla la putere naziști”.

Ministerul de Externe de la Chișinău a denunțat afirmațiile cu privire la limbă și a calificat drept „delir halucinant” trimiterile Mariei Zaharova la nazism. Comentatorul politic Nicolae Negru consideră, însă, că aceste declarații ale oficialului rus trebuie abordate la modul serios.

„Oricât de halucinantă ar părea, referința Mariei Zaharova la <> nu e întâmplătoare, nu e delir, ci expresia unei strategii cinice, nerușinate, grosolane pe care Rusia o urmează cu o perseverență demnă de o cauză mai bună. De la <> excitare a moldoveniștilor, a coloanei a cincea, pentru a-i folosi ca masă de manevră în războiul său hibrid, Moscova trece la următoarea etapă pe direcția demonizării Maiei Sandu și a guvernării PAS, folosind procedeele și tiparele aplicate în Ucraina: de creare pe plan international a unei imagini <> pentru Republica Moldova”, scrie Nicolae Negru.

În opinia sa, „Moscova știe prea bine că <> este creația propagandei imperiale ruse (sovietice), că în spațiul pruto-nistrean se vorbește limba română, e la curent cu opiniile savanților lingviști, interni și externi, cu rezoluțiile Academiei, nu i-a scăpat nici remarca lui Ion Druță că și-a scris operele în limba română, e conștientă că, odată cu perestroika, cu obținerea independenței, ieșirea moldovenilor din țarcul moldovenist construit prin teroare și inginerie etno-lingvistică era inevitabilă.”

„Dar, ca și în cazul ucrainenilor, reflexele imperiale o determină să încerce să strivească (să „rupă peste genunchi” în expresia unui propagandist rus cu referire la ucraineni) voința noastră. După Ucraina, Moscova anunță de fapt pregătirea pentru o nouă <> a Republicii Moldova”, este de părere Nicolae Negru.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și