Rusia: jurnalista protestatară de la Pervîi Kanal, căutată de activiștii pentru drepturile omului

0 297

La Moscova, avocații spun că încă nu au găsit-o pe jurnalista Marina Ovseannikova, de la postul public de televiziune Pervîi Kanal, care a fost reținută în seara zilei de luni, 14 martie, după ce a protestat față de războiul din Ucraina, în timpul unui buletin de știri în direct. Declarații în acest sens a făcut, pentru portalul Meduza, avocatul Daniil Berman, de la „Agora”, dar și alți avocați și activiști pentru drepturile omului, pe rețelele de socializare.

În seara zilei de 14 martie, Marina Ovseannikova, a intrat în platou, în timpul cele mai vizionate emisiuni de știri „Veremea”, de la postul cu cea mai mare acoperire din Rusia, Pervîi Kanal (Canal 1). Ovseannikova a ieșit în spatele faimoasei prezentatoare de televiziune Ekaterina Andreeva și a desfășurat un afiș anti-război pe care scria „Opriți războiul. Nu credeți în propagandă. Sunteți mințit aici”. În acel moment, Andreeva vorbea despre planurile guvernului de a atenua efectele sancțiunilor occidentale. După câteva secunde, transmisia în direct a fost întreruptă cu imagini dintr-un reportaj preînregistrat.

Potrivit agenției de stat TASS, care citează surse oficiale, Ovseannikova a fost reținută, iar Comitetul de Investigații a deschis o anchetă.

Avocatul Daniil Berman a declarat pentru Meduza că, în dimineața zilei de 15 martie, avocații și activiștii pentru drepturile omului nu au reușit să o găsească pe Ovseannikova nici la secția de poliție din raionul Ostankino, unde s-a relatat anterior că s-ar afla, nici la alte secții de poliție din oraș. Și publicația Holod scrie, cu referire la avocatul Pavel Cikov, că Marina Ovsiannikova încă nu a putut fi găsită, ea fiind privată de libertate de mai bine de 12 ore.

Avocatul Berman nu a exclus ca lui Ovseannikova să i se deschidă un dosar penal, iar alți activiști au spus că ea ar putea fi cercetată și administrativ pentru „discreditarea utilizării trupelor rusești”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un nou mesaj video, i-a mulțumit personal lui Ovseannikova pentru gestul său. „Le sunt recunoscător rușilor care nu încetează să încerce să spună adevărul… și, personal, fetei care a intrat în studioul de la Pervîi Kanal cu o pancartă împotriva războiului. Pentru cei care nu se tem să protesteze, înainte ca țara voastră să se închidă pentru restul lumii – trebuie să luptați, nu vă pierdeți șansa”, a spus Zelenski.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata