Rusia: Militarii trimiși în Republica Centrafricană la cererea autorităților de la Bangui sunt instructori neînarmați

0 317

Cei 600 de militari pe care Moscova îi trimite în Republica Centrafricană la cererea autorităților de la Bangui sunt instructori neînarmați,  au afirmat diplomați ruși acreditați la ONU, citați de agențiile de presă.

Înainte de a expedia acest nou contingent, Rusia anunțase că are, deja, acolo 535 de așa-numiți instructori, aflați sub contract cu ministerul centrafrican al Apărării. Luna aceasta, Rusia a trimis, cu titlu gratuit, o tranșă de arme ușoare Republicii Centrafricane, după ce a informat ONU, ce a instituit un embargo asupra livrărilor de armament în acea țară sfâșiată de războiul civil.

Sunt arme automate, mitraliere, puști cu lunetă, puști de asalt, pistoale, lansatoare de rachete, grenade și muniție, a anunțat ambasadorul rus la Bangui, Vladimir Titorenko, care a spus că, fiind armament ușor, nu era necesar avizul Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, ci doar  notificarea acestuia.

Fostă colonie franceză, Africa Centrală e devastată de lupte din 2013, când o coaliție de grupări armate a răsturnat regimul președintelui François Bozizé.

Observatorii vorbesc despre o ofensivă diplomatică rusească în această țară, în care Moscova a mai trimis, până acum, vechicule blindate și alte tranșe de armament ușor. Pe lângă cele 12 mii de Căști Albastre, trimise de ONU pentru a menține o pace fragilă, și pe lângă trupele rwandeze care-l sprijină pe actualul șef al statului, Faustin Archange Touadéra, în Africa Centrală sunt paramilitarii ruși, care instruiesc armata locală și asigură paza președintelui. Secretarul general adjunct al ONU pentru operațiuni de pace, Jean-Pierre Lacroix, a subliniat importanța coordonării între Căștile Albastre, pe de o parte, și ruși și centrafricani, pe de alta, și a admis că au existat incidente între cele două forțe.

Citește articolul integral aici: https://www.veridica.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata