Rusia, o amenințare pentru securitatea românească! Ce prevede noua Strategie de Apărare a României și cum a reacționat Kremlinul!

0 268

Ministerul de Externe de la Moscova a făcut comentarii critice, pe tema Strategiei Naționale de Apărare a României, în care Rusia figurează ca o amenințare la adresa securității naționale.  Ce zic analiștii politici și care este de facto, motivația din spatele acestor declarații provocatoare?

Includerea Rusiei printre „sursele problemelor globale” nu este ceva nou,  a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

„În Occident, acest truc este adeseori folosit pentru a ocoli recunoaşterea propriilor defecte, greşeli şi probleme”, iar „faptul că Bucureştiul foloseşte metoda plagiatului nu confirmă decât, aşa cum ni se pare,  un deficit de gândire independentă în rândul politicienilor români”, a afirmat Zaharova.

În contextul declarațiilor făcute în data de 11 iunie 2020 de purtătorului de cuvânt al MAE rus în legătură cu Strategia Națională de Apărare a României, ministrul român al Afacerilor eExterne Bogdan Aurescu l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, pentru o discuție la nivel de secretar de stat, transmite un comunicat al MAE din România.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculăescu i-a comunicat ambasadorului Kuzmin faptul că menționarea Federației Ruse în Strategia Națională de Apărare a României nu ar trebui să constituie un motiv de surprindere, acesta fiind efectul comportamentului cunoscut al părții ruse în regiune din ultimii ani. Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul pozițiilor comune adoptate la nivelul NATO și Uniunii Europene, transmite comunicatul.

Noua versiune a Strategiei naţionale de apărare a României, în care Rusia figurează ca o ameninţare la securitatea republicii, va fi folosită pentru creşterea prezenţei NATO şi a SUA în regiunea Mării Negre,a mai spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova, citată de agenţia de presă TASS. În context, partea română a arătat că ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoțită și de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menționate a Federației Ruse.

„România este un stat care trebuie să își apere cetățenii oriunde s-ar afla ei, care le asigură securitatea, care le respectă drepturile și pune instituțiile publice în serviciul lor”, a declarat Klaus Iohannis, care a precizat că parteneriatul cu SUA, UE și NATO sunt pilonii principali ai noii strategii.

Potrivit analistului  politic din România, Iulian Chifu așa cum Noua Strategie Națională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al Uniunii Europene și al NATO în mod automat, gândirea este similară în ceea ce privește situația amenințărilor din răsărit.

România nu a calificat Rusia în documentul respectiv în termeni de adversar sau inamic. Se vorbește despre acțiuni, atitudini, presiuni, militarizarea Mării Negre, care sunt confirmate prin fapte evidente și expuse în repetate rânduri și niciodată negate de către Moscova. Cu două săptămâni înainte de trimiterea strategiei de apărare a țării către Parlament a apărut strategia de securitate națională a Poloniei, în care modul de a trata Rusia este mult mai viguros, mai direct și mai dur. Totuși, nu am văzut niciun fel de comentariu pe această direcție. Și aici trag o concluzie: Federația Rusă a ales ca în relația cu Polonia să ignore elementele care apar  în document iar în relația cu România să propage una dintre temele fundamentale ale propagandei și fake-news-urilor”, a declarat Iulian Chifu pentru disinfo.md

Expertul în securitate și fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Țăranu consideră că abordarea României este una realistă și răspunde tuturor provocărilor care au avut loc în ultimii ani. Este vorba în primul rând despre anexarea Crimeei în 2014 și despre conflictul de la granița de est a Ucrainei.

„Rusia va întreprinde pași pentru a intimida România, pentru că acest document cu siguranță va fi aprobat de către Parlament, însă acest lucru nu va schimba  abordarea Bucureștiului. România s-a referit și la Republia Moldova în acest document, mai exact la atitudinea Rusiei care include elemente de agresivitate vădită, fapt ce crează complicații pentru România în ceea ce privește relația cu Republica Moldova” a declarat Anatol Țăranu, pentru disinfo.md.

De menționat că sursele media din Moldova, afiliate socialiștilor nu au ratat ocazia de a produce materiale și analize cu cararacter propagandistic, în acest sens.

Rusia îi dă o lecție de diplomație și responsabilitate României – deschide ochii românilor”, așa este întitulat un articol de pe sputnik.md. În aceeași știre se mai menționează că,  ”sporirea prezentei militare NATO și americane în România nu va face decât să crească inutil tensiunile zonale  și să diminueze șansele relansării bunelor relații tradiționale cu Rusia.” O abordare clasică cu elemente de propagandă și dezinformare, pe care le regăsim în mai toate subiectele ce țin de politica externă a Rusiei, de pe sputnik.md

În aceeași ordine de idei, menționăm că diplomația română răspunde pentru prima dată, după al Dolilea Război Mondial, într-un mod ferm acuzațiilor și provocărilor venite de la Kremlin, după ce președintele Klaus Iohannis a trimis Strategia Națională de Apărare pentru următorii patru ani la Parlament spre adoptare. În premieră, un astfel de document strategic descrie clar și direct „agresivitatea” Rusiei, argumentată și susținută prin fapte concrete.

 

Surse:

https://ria.ru/20200612/1572860557.html

https://sputnik.md/analytics/20200612/30554047/rusia-lectie-diplomatie-romania.html?fbclid=IwAR1Kpopo9TjBbKTrXUzazkVGE_Ma6Z-l5drEEhnSRO38w2LRmvh78T4qSQ4

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/klaus-iohannis-a-prezentat-noua-strategie-nationala-de-aparare-trebuie-sa-tinem-cont-de-deteriorarea-relatiilor-dintre-nato-si-rusia-1313846

https://www.presidency.ro/ro/strategia-nationala-de-aparare-a-tarii1444725665

https://www.digi24.ro/stiri/externe/rusia/rusii-sunt-deranjati-de-strategia-de-aparare-nationala-a-romaniei-un-deficit-de-gandire-independenta-in-randul-politicienilor-romani-1321652

https://deschide.md/ro/stiri/social/67708/Ambasadorul-rus-la-Bucure%C8%99ti-convocat-la-MAE-rom%C3%A2n-%C3%AEn-leg%C4%83tur%C4%83-cu-declara%C8%9Biile-Moscovei-privind-Strategia-Na%C8%9Bional%C4%83-de-Ap%C4%83rare-a-Rom%C3%A2niei.htm

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata