Rusia prelungește arestul preventiv al jurnalistului american Evan Gershkovich

0 40

Un tribunal rus a prelungit cu două luni arestul preventiv al jurnalistului american Evan Gershkovich, reporter la Wall Street Journal. Acesta a fost reținut sub acuzația de spionaj, respinsă cu vehemență de ziarul său și de autoritățile de la Washington.

După ce o ședință la care presa nu a avut acces pe 28 noiembrie, tribunalul districtului Lefortovo din Moscova a anunțat pe Telegram că a decis menținerea în arest a jurnalistului în vârstă de 32 de ani până pe 30 ianuarie, cel puțin.

„Evan este încarcerat pe nedrept de aproape 250 de zile și fiecare zi este o zi prea mult”, afirmă The Wall Street Journal într-un comunicat publicat după pronunțarea hotărârii.

Acuzațiile împotriva lui sunt categoric false, iar continuarea încarcerării sale este un atac nerușinat și scandalos la adresa presei libere, esențială pentru o societate liberă”, se mai scrie în comunicat.

 

Rusia respinge a doua cerere a ambasadei SUA de a-l vizita pe jurnalistul arestat Evan Gershkovich

Jurnalistul american a fost reținut la sfârșitul lunii martie în orașul Ekaterinburg din Urali, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) afirmând în momentul arestării că a deschis un dosar de spionaj pe numele lui pentru că ar fi colectat secrete de stat despre complexul militar industrial. Gershkovich neagă acuzațiile. Dacă va fi condamnat, el riscă până la 20 de ani de închisoare.

Casa Albă și The Wall Street Journal au declarat că Gershkovich își făcea meseria și că este un jurnalist acreditat în mod corespunzător în Rusia. „Suntem profund îngrijorați de decizia tribunalului de a-i prelungi detenția cu încă două luni. Reluăm apelul nostru pentru eliberarea imediată a lui Evan”, a scris Ambasada SUA la Moscova într-o postare pe X, fostul Twitter. Ambasada a avut reprezentanți în sala de judecată în timpul ședinței.

De la arestarea sa, Gershkovich a fost deținut în închisoarea Lefortovo din Moscova, o instituție notorie care datează din perioada țaristă. Văzută ca un simbol al represiunii sovietice, Lefortovo este locul unde Rusia deține majoritatea suspecților implicați în dosare de spionaj.

Pe 24 august, tribunalul districtual Lefortovo a prelungit cu trei luni, până la 30 noiembrie, detenția lui Gershkovich. La 10 octombrie, tribunalul a respins apelul lui Gershkovich împotriva prelungirii.

Cetățean american stabilit la Moscova, Gershkovich se afla la Ekaterinburg și realizase un reportaj despre atitudinea rușilor față de războiul purtat de Kremlin împotriva Ucrainei și despre grupul de mercenari Wagner.

Avocata Maria Korciaghina le-a declarat reporterilor că apărarea a cerut instanței să schimbe măsura preventivă pentru Gershkovich din încarcerare în arest la domiciliu, interzicerea anumitor acțiuni sau o cauțiune de 50 de milioane de ruble (561 de mii de dolari). Cauțiunea ar urma să fie asigurată de Dow Jones&Co, proprietarul cotidianului The Wall Street Journal.

Departamentul de Stat al SUA l-a declarat pe Gershkovich „deținut pe nedrept”, ceea ce îi dă dreptul să acționeze în interesul jurnalistului.

Rusia a fost acuzată că reține americani pentru a-i folosi ca monedă de schimb în schimbul rușilor încarcerați în Statele Unite. Jurnalista RFE/RL Alsu Kurmasheva, care are dublă cetățenie, americană și rusă, a fost reținută și ea de luna trecută, fiind acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin”, o infracțiune care atrage o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata