Rusia scufundă feriboturi pentru a proteja podul din Crimeea de atacurile ucrainene. O navă ar fi fost deja sacrificată

0 144

Rusia recurge la scufundarea unor feriboturi în strâmtoarea Kerch pentru a proteja podul Crimeii de atacuri, a declarat, marți, un repreznetant al serviciului de informații militare al Ucrainei (HUR).

Acesta a precizat că forțele rusești cred că ambarcațiunile scufundate vor oferi o bandă de protecție în apă în fața podului împotriva dronelor maritime trimise de ucraineni, Un feribot a fost deja scufundat, iar Rusia intenționează să scufunde cel puțin șase în total, potrivit Kyiv Independent.

Podul Kerci face legătura între Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, și Krasnodar Krai din Rusia și a fost construit ilegal după ce Rusia a ocupat și anexat Crimeea în 2014. Fiind o rută de aprovizionare militară cheie pentru forțele de ocupație rusești din Crimeea și din sudul Ucrainei, acesta este o „țintă militară legitimă” pentru armata ucraineană.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a revendicat responsabilitatea pentru atacul din 17 iulie asupra podului din Crimeea și a declarat că a folosit o dronă maritimă experimentală în această operațiune, a relatat CNN pe 15 august.

Explozia a avariat grav o secțiune a podului destinată traficului rutier și este posibil ca acesta să nu fie reparat complet până în noiembrie, a declarat vicepremierul rus Marat Khusnullin în ziua atacului. SBU a revendicat oficial responsabilitatea pentru primul atac asupra podului, din 10 octombrie 2022, în luna iulie.

La 12 august, mai multe instituții media rusești au distribuit videoclipuri cu fumul care se ridica în apropierea Podului Crimeii, iar șeful ”proxy” rus din Crimeea ocupată, Serghei Aksyonov, a declarat că apărarea aeriană a interceptat două rachete deasupra Strâmtorii Kerch.

El a afirmat că Podul Crimeii nu a fost avariat. Potrivit postului de presă independent rusesc Meduza, traficul pe Podul Crimeei a fost oprit „pentru a treia oară în cursul zilei”. Un alt instrument de presă rus Astra a relatat că localnicii din Kerch au auzit „cel puțin opt explozii”. În data de 6 august, armata ucraineană a confirmat lovirea podurilor Chonhar și Henichesk, care leagă nordul Crimeei de regiunea ocupată Kherson.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata