Aderarea Ucrainei la NATO va atrage după sine un răspuns forțat din partea Rusiei. Acest lucru a fost declarat de către secretarul președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, transmite Interfax.

„Complotul aderării ipotetice al Ucrainei la NATO este potențial periculos și alarmant pentru noi”, a spus reprezentantul Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a subliniat, de asemenea, că președintele ucrainean Vladimir Zelenski vorbește despre o direcție necondiționată pentru aderarea țării la NATO. Potrivit președintelui ucrainean, autoritățile americane salută ideea.

Totodată, Peskov a avertizat că represaliile ar putea urma dacă infrastructura militară NATO se va apropia de granițele Rusiei, ceea ce se va produce în cazul în care Ucraina se va alătura alianței.

Anterior, fostul ambasador ucrainean în Statele Unite, Valerii Chalîi, anunța disponibilitatea țării de a primi un plan de acțiune pentru aderare (MAP) la NATO. Potrivit acestuia, MAP va accelera reformele de securitate și apărare.

Amintim că, Guvernul ucrainean a aprobat în iunie curent un plan special pentru pregătirea Ucrainei în aderarea la Alianța Atlanticului de Nord (NATO). Planul conține activități specifice pe care autoritățile intenționează să le desfășoare. Decizia corespunzătoare a fost luată la o ședință a Cabinetului de Miniștri.

Sursa: Realitatea.md