Rusia și-a mutat o treime din bombardierele strategice dincolo de Cercul Polar

1 98

Imagini din satelit publicate pe un cont de analiză din surse deschise au arătat că Rusia a transferat o treime din bombardierele sale strategice la baza aeriană Olenia din regiunea arctică Murmansk, una din principalele baze de unde Moscova și-a lansat atacurile masive cu rachete asupra Ucrainei, relatează presa ucraineană.

Analistul OSINT MT Anderson a dezvăluit pe platforma X că 12 bombardiere strategice Tu-95MS și 13 Tu-22M3, un Tu-160, dar și două avioane de transport militar An-12 au fost localizate pe 15 mai pe aerodromul Olenia, situat la mai bine de 2.000 de kilometri de Kiev.

Portalul ucrainean „Defense Express” citează estimări ale Ministerului britanic al Apărării și ale Direcției ucrainene de informații militare (HUR), potrivit cărora circa 40 de bombardiere Tu-95MS, respectiv 40 de bombardiere Tu-22M3 se află în prezent în serviciul aviației strategice a Rusiei.

„Din asta rezultă că, în prezent, rușii au concentrat o treime din numărul total de bombardiere operaționale de acest tip pe aerodromul Olenia”, scrie publicația citată de presa ucraineană.

La sfârșitul lunii aprilie, la aerodromul Mozdok (Osetia de Nord), care este mult mai aproape de Ucraina și este potrivit pentru desfășurarea bombardierelor strategice, se aflau doar șase Tu-22M3. Imagini din satelit au arătat că siluetele aeronavelor Tu-22M3 și Su-24M/MR au fost pictate pe sol, cel mai probabil pentru a zădărnici atacurile cu drone kamikaze.

„Acest lucru evidențiază cât de importantă este acum Olenia în calitate de bază aeriană cu rază lungă de acțiune a forțelor aerospațiale rusești”, scrie „Defence Express”.

Faptul că 30% din flota de bombardiere strategice Tu-95MS și Tu-22M3 este staționată pe un aerodrom atât de îndepărtat este un posibil semn al faptului că forțele rusești pregătesc noi lovituri împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, speculează publicația ucraineană de specialitate.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
1 Comentariu
  1. […] Imagini din satelit publicate pe un cont de analiză din surse deschise au arătat că Rusia a transferat o treime din bombardierele sale strategice la baza aeriană Olenia din regiunea arctică Murmansk, una din principalele baze de unde Moscova și-a lansat atacurile masive cu rachete asupra Ucrainei, relatează presa ucraineană, potrivit Disinfo. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata