Rusia şi-a rechemat ambasadorul la Washington pentru consultări. SUA: Relațiile vor fi diferite

0 144

Rusia şi-a rechemat ambasadorul la Washington, Anatoli Antonov, pentru consultări asupra relațiilor cu Statele Unite ale Americii. Potrivit unui comunicat al ministerului de Externe de la Moscova, citat de agențiile de presă, Kremlinul  vrea să evite ”degradarea ireversibilă” a relaţiilor cu americanii. Moscova atribuie SUA vina pentru tensiunile în creștere.

Rechemarea lui Antonov a fost anunţată după ce preşedintele american, Joe Biden, l-a calificat drept asasin pe omologul său rus, Vladimir Putin, și a afirmat că acesta ”va plăti” pentru amestecul în alegerile prezidențiale din Statele Unite, de anul trecut. Biden a făcut aceste declaraţii după ce un raport al serviciilor de informaţii a întărit acuzaţiile mai vechi, potrivit cărora Putin s-a aflat în spatele ingerinţei rusești în scrutinul pe care și-ar fi dorit să-l câștige Donald Trump.

Rusia vrea ca Statele Unite să prezinte scuze publice. În caz contrar, Moscova ar putea riposta împotriva Washingtonului, scrie Reuters, care citează un parlamentar rus. Purtătoarea de cuvânt la Casa Albă a întărit însă declarațiile lui Joe Biden, în ciuda reacției de la Moscova. Potrivit unor surse politice de la Washington, Administraţia Biden pregăteşte noi sancţiuni împotriva Moscovei ca reacţie la ingerinţele electorale din 2020 dar și alte imixtiuni din partea Rusiei în alegerile prezidențiale din Statele Unite, chiar și înainte de 2016.

”Rușii s-au amestecat sau au încercat să intervină în alegerile prezidențiale din Statele Unite pentru mulți ani la rând, înainte de 2016. Avem ochii larg deschiși în această privință și suntem conștienți de asta. Vor plăti un preț, după cum a enunțat și președintele Joe Biden. Nu vom întoarce privirea așa cum s-a întâmplat în ultimii patru ani și vom continua să aplicăm presiune împotriva acestor acțiuni”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Relaţiile bilaterale ruso-americane sunt într-o situaţie dificilă, Washingtonul aducându-le într-un punct mort în ultimii ani, a declarat Ministerul rus de Externe. La Washington, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă afirmă că relațiile dintre Statele Unite și Rusia vor fi cu mult diferite.

”Relațiile președintelui Joe Biden și a administrației sale cu Rusia vor fi diferite față de ce am văzut în ultimii patru ani. Acțiune din partea Rusiei sunt văzute ca dăunătoare și problematice”, a spus Psaki.

Într-un interviu acordat postului ABC, preşedintele Statelor Unite a declarat că Vladimir Putin este un criminal şi a avertizat că liderul de la Kremlin va plăti pentru ingerinţele în scrutinul prezidenţial din 2020.

Potrivit deputatului rus Konstantin Kosaciov, declarația lui Biden este inacceptabilă și  va inflama inevitabil legăturile deja proaste dintre cele două state. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în context că afirmațiile lui Joe Biden sunt ”foarte rele și vom acționa în consecință”.

Oficialii de la la Moscova au calificat acuzațiile drept un ”atac” împotriva Rusiei şi o ”insultă” la adresa poporului rus. Analiștii amintesc că raporturile ruso-americane au fost, în ultimii ani, afectate de crize repetate, de la Ucraina la Siria, trecând prin acuzaţii de ingerinţă electorală, spionaj și, mai recent, atacuri cibernetice. De asemenea, Washingtonul îi suspectează pe ruși că au instituit prime bănești pentru talibanii afgani care omoară soldați americani.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata