Rusia și Belarus nu vor primi invitații oficiale la Jocurile Olimpice din 2024. Ministrul rus al Sportului: „Este încă o discriminare”

0 43

Rusia și Belarus nu vor primi o invitație oficială la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, a anunțat Comitetul Internațional Olimpic (CIO). Ministrul rus al Sportului a declarat, în urma deciziei, că „este încă o discriminare și o încălcare a principiilor olimpismului”, potrivit Sky News și TASS, citată de Agerpres.

Este o tradiție a CIO ca, exact cu un an înainte de deschiderea unor Jocuri de vară sau de iarnă, să invite toate echipele naționale din întreaga lume la eveniment. În ciuda acestei măsuri protocolare, unii atleți ruși și belaruși ar putea concura în continuare la Paris, în ciuda războiului, fără ca echipele lor naționale să fie invitate. CIO a declarat joi că 203 comitete naționale olimpice (CNO) eligibile vor primi invitațiile pentru Paris pe 26 iulie.

„Din motivele invocate, acest lucru va exclude CNO din Rusia și Belarus, plus CNO din Guatemala, care este în prezent suspendat”, a precizat comitetul într-un comunicat.

Guatemala este în prezent suspendată, din cauza unei presupuse interferențe a guvernului în independența CNO-ului de acolo. Președintele CNO din Belarus este Viktor Lukașenko, fiul liderului de stat Alexander Lukașenko. El l-a urmat pe tatăl său în postul olimpic.

Ministrul rus al Sportului a criticat decizia Comitetului

Ministrul rus al Sportului, Oleg Matîţin, a afirmat joi că decizia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a nu-i invita pe sportivii ruşi la Jocurile de la Paris din 2024 este un act de discriminare care încalcă principiile olimpismului, relatează EFE, potrivit Agerpres.

„Este încă o discriminare, o încălcare a principiilor olimpismului”, a spus Matîţin, citat de agenţia TASS. El a adăugat că CIO a luat o decizie fără a ţine cont de „competiţiile de calificare”.

Între timp, preşedintele Comitetului Olimpic Rus, Stanislav Pozdniakov, a declarat că decizia CIO, care îi afectează şi pe sportivii din Belarus, face parte din politica de „neutralizare” a sportivilor din aceste ţări din sportul internaţional.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata