Rusia și Belarus prelungesc manevrele militare comune programate inițial să se încheie pe 20 februarie

0 101

Rusia și Belarus prelungesc manevrele militare comune programate inițial să se încheie pe 20 februarie, a anunțat Ministerul Apărării de la Minsk. Anunțul intensifică și mai mult presiunea asupra Ucrainei, în contextul avertismentelor lansate de Occident privind un atac iminent al Rusiei împotriva Ucrainei.

În declarația ministrului belarus al apărării Viktor Hrenin se spune că decizia a fost luată „în legătură cu creșterea activităților militare în apropiere de granițele externe” ale Rusiei și republicii Belarus și din cauza creșterii tensiunilor în estul Ucrainei. NATO spune că Rusia are până la 30.000 de militari în Bielorusia, pe care i-ar putea folosi în cazul unei invazii a Ucrainei. Rusia neagă că ar dori să lanseze un atac împotriva acestei țări.

Pe 19 februarie, președintele rus Vladimir Putin și cel belarus Aleksandr Lukașenka au urmărit împreună din camera pentru situații speciale de la Kremlin manevrele forțelor nucleare rusești, în care au fost testate rachetele hipersonice strategice de ultimă generație și rachetele balistice de croazieră. Aceste exerciții au urmat manevrelor armatei rusești din ultimele luni, care au inclus și concentrarea de militari ruși, al căror număr este estimat de Occident la 150.000, sau mai mulți, la nordul, estul și sudul Ucrainei

 

sursa: europa libera

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata