Rusia susține că a identificat rămășițele oamenilor aflați la bordul avionului Il-76 prăbușit în regiunea Belgorod

0 81

Rusia a identificat rămăşiţele tuturor celor 74 de ocupanţi ai avionului militar de transport Iliuşin Il-76, care a fost doborât săptămâna trecută în regiunea rusă Belgorod cu 65 de prizonieri ucraineni la bord, au anunţat joi autorităţile locale, relatează EFE.

„În total, în zona în care s-a prăbuşit avionul au fost găsite şi colectate peste 670 de fragmente din corpurile victimelor, precum şi documente personale care au fost parţial conservate”, a precizat Comitetul rus de Anchetă într-un comunicat.

Potrivit acestui organism, care se ocupă de principalele investigaţii penale în Rusia, rezultatele analizelor genetice au dus la concluzia că rămăşiţele aparţin celor şase membri ai echipajului avionului, celor trei escorte ruse şi celor 65 de prizonieri ucraineni, care erau transportaţi în vederea unui schimb cu militari ruşi.

Comitetul de Anchetă indică în comunicatul său că organele de cercetare au avut la dispoziţie profilurile genetice ale tuturor militarilor ucraineni aflaţi la bordul Il-76, întrucât tuturor prizonierilor li se prelevează în mod obligatoriu „mostre de material genetic”.

Anterior, acelaşi Comitet de Anchetă declarase că dispune de dovezi că armata ucraineană a doborât săptămâna trecută avionul rus IL-76 folosind rachete sol-aer Patriot americane, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat joi ţările occidentale că nu sunt interesate de o anchetă internaţională asupra catastofei din 24 ianuarie, notează EFE.

„Este clar că niciuna dintre ele nu este interesată de efectuarea unei anchete, pentru că s-ar putea regăsi apoi în această investigaţie”, a spus Peskov, făcând aluzie la faptul că avionul a fost doborât de rachete furnizate Kievului de ţările occidentale, conform versiunii ruse.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că s-a stabilit deja „cu precizie” că avionul Il-76 cu prizonieri de război ucraineni la bord a fost doborât de o rachetă antiaeriană Patriot fabricată din SUA.

Kievul, care a confirmat că se pregătea un schimb, susţine că avionul transporta arme, nu prizonieri de război.

Statul Major al Forţelor armate ucrainene a confirmat indirect implicarea în accidentul aviatic, spunând că Rusia transporta muniţie la bordul Il-76, potrivit publicaţiei Slovo i dilo de la Kiev.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat din primele ore după catastrofă că Ucraina va insista asupra unei anchete internaţionale în legătură cu dezastrul.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata