Rușii amenință că doboară avioane franceze în spațiul aerian internațional de deasupra Mării Negre

0 138

Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a acuzat joi Rusia de acte ostile împotriva unor patrule aeriene şi maritime franceze, transmite AFP.

Oficialul a vorbit la postul de radio RTL despre „tentative de preluare a controlului din partea ruşilor asupra unui anumit număr de patrule ale noastre, acum o lună, un sistem de control aerian rus a ameninţat să doboare avioane franceze în Marea Neagră, când ne aflam într-o zonă liberă internaţional în care patrulam„.

Există operatori ruşi care ameninţă piloţi francezi că le vor doborî aeronavele„, a adăugat Lecornu.

Patrulele aeriene şi maritime vizate au misiunea de a garanta libertatea de deplasare pe mai multe mări de pe glob, precizează AFP, citată de Agerpres.

În acelaşi context, Reuters reaminteşte că Franţa a trimis militari şi avioane în România în cadrul unei coaliţii internaţionale şi că avioane de vânătoare şi aeronave speciale radar AWACS sunt desfăşurate de pe teritoriul român pentru recunoaştere în sudul Ucrainei, deasupra Mării Negre şi în Crimeea ocupată de Rusia.

Ministrul a menţionat şi o navă militară rusă care a ancorat în Golful Senei, în apele internaţionale dar „ca şi cum ar fi venit să intimideze Franţa„.

Guvernul de la Paris acuză de câteva zile o poziţionare „agresivă” şi hibridă a ruşilor – în mai multe domenii, cum ar fi cel informatic, dezinformarea, energia, alimentaţia, pe lângă actele ostile militare.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata