Rușii de la Cuciurgan ne șantajează! Prețul cerut pentru energie ne costă o avere! Ce zice președinta Maia Sandu

0 402

„Pe partea aprovizionării cu energie electrică e o problemă complicată. Guvernul a lansat licitația, iar ofertele nu sunt bune, sunt scumpe. Pornim de la niște lucruri concrete care au consecințe foarte concrete pentru oameni și noi încercăm să găsim cea mai bună soluție. Soluții bune nu sunt pentru că nu au fost construite alternative la timp, pentru că suntem într-o situație în care prețurile au luat-o razna din cauza acestui război. Efectele le resimt oameni cu venituri mici și țările ca noi – sărace”, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Cel mai mic preț oferit este 96 USD pentru un megawatt de cele două companii participante la licitație, scrie Realitatea.md.

„Acestea sunt ofertele pe care la avem astăzi. Alegerea nu este mare și prețul este o problemă după care mai sunt și problemele cu cine sunt proprietarii companiilor. Acum toți miniștrii Energiei și Economiei ar trebui să întoarcă salariile pe care le-au ridicat, în condițiile în care nu au construit o linie de interconectare cu România să nu fim dependenți de Tiraspol sau alte companii”, a punctat șefa statului.

Potrivit președintei, Guvernul a discutat și cu companiile din Ucraina, dar acestea oferă un preț de două ori mai mare față de ce avem astăzi și asta este o problemă. Totodată companiile serioase nu pot asigura echilibrarea. Guvernul încearcă să găsească o soluție, dar datele problemei sunt complicate.

„Până la darea în exploatare a liniei de interconectare cu România suntem puși într-o situație dificilă, cu prețuri mai mari și amenințați de incertitudine. Cei de la Cuciurgan încearcă să facă un ban pe costul energiei livrate înțelegând care este situația din Republica Moldova”, a explicat Maia Sandu.

În contextul incertitudinii ce domină pe piaţa energetică a Republicii Moldova Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a decis în data de 26 aprilie să modifice de urgenţă Dispoziţia nr. 14 din 14 aprilie 2022. Astfel în Pct. 4 din Dispoziţia nr. 14 din 14 aprilie 2022 sintagma 26 aprilie 2022 se înlocuieşte cu 28 aprilie 2022 inclusiv.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata