Ruşii montează conducte pentru gazoductul Nord Stream 2 în apele teritoriale germane

0 144

Nava rusă Fortuna a început monteze conducte pentru gazoductul Nord Stream 2 în apele teritoriale germane – au anunţat surse concordante de la Berlin şi Moscova. Nava va rămâne în zonă până pe 30 iunie. Gazoductul, care leagă Rusia de Germania, via Marea Baltică, şi ocoleşte Ucraina, aflată pe ruta obişnuită a gazelor ruseşti spre Vestul Europei, e considerat un proiect mai curând geopollitic, care va agrava dependenţa energetică a continentului de capriciile ruşilor.

Fortuna şi alte nave implicate în acest proiect au fost incluse de Statele Unite pe lista entităţilor sancţionate pentru participarea la Nord Stream. Ulterior, Washingtonul a decis să supende aplicarea sancţiunilor, ceea, ce potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ar fi un semnal pozitiv.

La sfârşitul lui martie, secretarul american de stat, Antony Blinken, a avertizat, din nou, asupra nocivității  gazoductului Nord Stream 2. În cursul primei sale vizite la cartierul general al NATO de la Bruxelles, Blinken şi-a exprimat convingerea că gazoductul în construcţie e o ideea proastă, contravine intereselor Uniunii Europene şi poate afecta interesele Ucrainei, Poloniei şi ale altor parteneri sau aliaţi apropiaţi.

Anterior, comentariile preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier despre valoarea diplomatică a controversatului gazoduct au provocat furie în Ucraina . Ambasadorul ucrainean la Berlin, Andrei Melnik, afirmă, într-un comunicat, că ”argumentele istorice discutabile” ale lui Steinmeier au fost primite cu ”uimire şi indignare” de către Kiev.

Într-un interviu pentru presa germană, preşedintele federal apărase construcţia conductei, spunând că relaţiile energetice sunt printre ultimele punţi rămase între Rusia şi Europa. El a făcut referire şi la invazia germană asupra Uniunii Sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

”Mai mult de 20 de milioane de oameni în ceea ce era atunci Uniunea Sovietică au devenit victime ale războiului. Acest lucru nu justifică o acţiune greşită în politica rusă de astăzi, dar nu ar trebui să uităm imaginea de ansamblu”, a spus Steinmeier.

Nord Stream 2 rămâne proiectul geopolitic al preşedintelui rus Vladimir Putin şi contravine intereselor ucrainene – a scris, în replică, Melnik, care adaugă că ”este cinic, în special în această dezbatere, să aducem în discuţie ororile regimului nazist al terorii şi pe deasupra să alocăm exclusiv Rusiei milioanele de victime sovietice ale războiului german de exterminare şi aservire.” El a numit ”o distorsiune periculoasă a istoriei” lipsa unei menţionări exprese a milioanelor de victime ale naziştilor în Ucraina, care în acel moment făcea parte din URSS.

Şi premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a cerut Berlinului să plătească despăgubiri de război Varşoviei, după ce preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a sugerat că Germania construieşte gazoductul Nord Stream 2 ca o datorie de război faţă de Rusia. El a reacţionat într-o postare pe Facebook, în care s-a arătat bucuros că Steinmeier admite că şi consecinţele celui de-al Doilea Război Mondial pot avea un impact asupra deciziilor politice şi economice din prezent.

”Polonia nu a primit niciodată despăgubiri, în pofida distrugerilor teribile provocate de Germania nazistă. Şase milioane de polonezi au fost ucişi. Mii de oraşe şi sate au fost rase de pe faţa pământului, inclusiv capitala Varşovia”,  a adăugat Morawiecki în postarea sa, alături de o fotografie cu oraşul distrus.

Construcţia Nord Stream 2 nu este o formă de despăgubire şi va dăuna solidarităţii europene – mai afirmă şeful guvernului polonez, care conchide: ”construcţia unor punţi între Europa şi Rusia nu se poate face peste capul Europei Centrale şi de Est”. Kievul primeşte, în prezent, bani de la Moscova pentru gazul rusesc ce tranzitează Ucraina, iar în următorii ani Rusia vrea să reducă suma şi să trimită mai mult gaz direct spre Europa, prin Marea Baltică.

Nord Stream 2, finanţat jumătate de gigantul rusesc Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell), va permite dublarea capacităţii de transport, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania, prin Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina. Cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi.

Sursa: https://www.veridica.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata