Sancțiunile Occidentului asupra oligarhilor ruși: cât îl pedepsesc pe Putin și cât de mult ajută Ucraina

0 58

Guvernele occidentale au sancționat zeci de miliardari cu scopul de a-l izola pe președintele rus Vladimir Putin, de a sugruma sprijinul financiar pentru războiul său și de a-i întoarce împotriva sa. Acestea au dorit ca magnații să „simtă consecințele” de a face afaceri cu Putin dacă nu arată „o schimbare de comportament”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe.

Așezat pe o terasă din Verona, în timp ce clopotele bat la o biserică medievală din apropiere, Igor Makarov bea o cafea în timp ce descrie viața sa de miliardar sub sancțiunile occidentale, scrie Associated Press preluată de Yahoo News.

Cea mai mare parte din averea sa câștigată din afaceri în Rusia și în fosta Uniune Sovietică este blocată, iar planurile sale de a-și dezvolta afacerile în domeniul energiei sunt în prezent suspendate. Iahtul său este sechestrat, iar cele două avioane private ale sale sunt consemnate la sol, așa că a zburat cu avionul comercial din Cipru în Italia cu o companie low cost

„Îmi pun întrebarea: ce înseamnă aceste sancțiuni împotriva mea? Ce se obține prin ele? Ele nu ajută Ucraina”, a declarat Makarov pentru sursa citată.

În aprilie 2022, Casa Albă a anunțat o propunere de a confisca activele magnaților vizați în anumite circumstanțe și de a „permite ca veniturile să ajungă în Ucraina”.

Totuși, în cele 21 de luni de atunci, puțini dintre oamenii de afaceri sancționați l-au criticat pe Putin și doar 5,4 milioane de dolari din activele private înghețate, estimate la 58 de miliarde de dolari, au ajuns la Kiev. Unii dintre oamenii de afaceri bogați ripostează acum în instanță, numind procesul de sancțiuni opac, ilegal și nedrept.

În timp ce sancțiunile au făcut viața dificilă pentru magnați, „pe termen scurt, acestea nu sunt în beneficiul Ucrainei”, a declarat Nigel Gould-Davies, fost ambasador britanic în Belarus.

Pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la viitorul finanțării occidentale pentru Ucraina, foști diplomați și experți se întreabă ce se poate face pentru a face sancțiunile mai eficiente și pentru a ajuta financiar Kievul.

Aceștia spun că este nevoie de o abordare diferită care ar putea include oferirea unor magnați un traseu mai clar definit pentru a ieși de pe listele de sancțiuni în schimbul banilor și a condamnării lui Putin. Este o idee controversată în rândul guvernelor occidentale, nu în ultimul rând pentru că acestea nu vor să sugereze că magnații pot cumpăra o cale de ieșire de pe liste. De asemenea, reducerea sancțiunilor nu beneficiază de sprijinul Ucrainei.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata