Sandu a solicitat în plenul Adunării Generale a ONU retragerea trupelor și a munițiilor rusești din Transnistria

0 10

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un discurs în plenul Adunării Generale a ONU. Sandu se află la New York, SUA, unde se desfășoară în aceste zile Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Ea s-a referit la patru probleme principale, inclusiv la diferendul transnistrean.

„Dacă vorbim despre regiunea noastră, suntem foarte îngrijorați de înrăutățirea situației în zona Mării Negre. Aș vrea să reiterez că Moldova este un stat pașnic și suntem deciși să găsim soluții pașnice, politice, pentru soluționarea conflictului din regiunea transnistreană, ținând cont de suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în limita frontierelor recunoscute la nivel internațional. Un subiect important pentru Moldova este respectarea drepturilor și libertăților omului în regiunea transnistreană. În spiritul Constituției și a dreptului internațional, ne reafirmăm poziția cu privire la evacuarea forțelor rusești și a munițiilor din Cobasna de pe teritoriul Moldovei. Mizăm pe susținerea comunității internaționale”, – a declarat Sandu.

Președinta le-a mulțumit partenerilor internaționali și în special țărilor UE, OMS și „familiei ONU”, pentru susținerea în lupta cu pandemia.

„În primul rând, fără îndoială, pandemia de coronavirus este cea mai mare confruntare pentru generația noastră. La fel ca multe alte state, Moldova a fost grav afectată, dar suntem foarte recunoscători pentru solidaritatea globală care ne-a permis susținerea în lupta cu acest virus. Datorită partenerilor internaționali, am început vaccinarea în luna martie. Solidaritatea ne face mai puternici”, a menționat șefa statului.

Președinta țării s-a referit și la schimbările climatice.

„Este încă un pericol pentru noi toți. Trăim consecințele chiar acum:  inundații, temperaturi extreme. Pentru Moldova, asta înseamnă secetă la fiecare câțiva ani, inundații. Contribuția R. Moldova la modificările climatice nu este mare și sperăm să rămână așa. Intenționăm să ne modernizăm economia într-un mod sustenabil, să ne păstrăm pădurile, să promovăm energia verde, să păstrăm resursele naturale”, a declarat președinta țării.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata