Sandu, despre reforma justiției: Miza este prea mare. Sistemul trebuie curățat

61

Reforma justiției în Republica Moldova va continua indiferent de rezistența și impedimentele care vor apărea fie din sistem, fie din altă parte, iar Parlamentul, Președinția și Guvernul va oferi toată susținerea. Cu un asemenea mesaj a venit astăzi, 15 septembrie, președinta țării, Maia Sandu, la Forumul „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”.

Sandu s-a arătat deranjată de faptul că lucrurile se mișcă greu în acest domeniu, deși există toată deschiderea politică pentru a realiza această schimbare.

„Reforma justiției în opinia mea este elementul cheie prin care trebuie să trecem, iar de succesul acestei reforme depinde cât de repede putem să construim o economie puternică, să aderăm la UE și să creăm condiții mai bune în procesul justiției pentru cetățeni. Noi vom miza în continuare pe această reformă, indiferent de obstacolele pe care le vom întâlni, fie sabotajul sistem, fie din altă parte, fie de ordin tehnic, fie rezistența la schimbare. Reforma a început, dar lucrurile se întâmplă prea încet. Lucrurile se mișcă greu în pofida faptului că există voință politică de a crea un sistem de justiție veritabil și a construi instituții puternice de combatere a corupției. Astăzi nimeni nu amenință judecătorii, cerându-le să facă lucruri ilegale. Nu le dictează politicul ce să facă. Această libertate unii din ei au văzut-o ca pe o metodă de a oferi decizii ilegale. Sistemul trebuie curățat de urgență. S-a dovedit că el nu se poate curăța de unul singur”, a spus Sandu.

Maia Sandu a precizat că „avem nevoie de a grăbi pasul în reforma justiției, pentru a putea adera mai repede la UE, pentru a salva banul public și pentru a da curs așteptărilor cetățenilor”.

„Sunt foarte îngrijorată de tergiversarea nejustificată a unor dosare de rezonanță de către mediul din justiție, inclusiv dosare care vizează resurse financiare și proprietăți publice semnificative. Nimeni nu-i sancționează pe cei care tergiversează. Organele interne ale sistemului judecătoresc sunt în incapacitatea de a da sancțiuni, iar Procuratura nu a reușit să sancționeze nici un judecător, pentru a transmite un mesaj puternic că corupția este pedepsită. Această stare de lucruri compromite și magistrații onești”, mai susține Sandu.

Totuși, președinta recunoaște că în Procuratură sunt înregistrate succese pe unele dosare, care au ajuns în instanță, însă „marii corupți încă sunt la libertate și mai încearcă să folosească scheme de corupție pe care le-au creat în trecut”.

„Scurgerile de informații din dosarele de rezonanță, compromit din start mersul anchetei. Unele dosare se încearcă a fi politizate, pentru a se victimiza și a se ascunde după luptă politică. Toate dosarele trebuie să fie făcute într-un mod impecabil, în special unde sunt implicate persoane politice. Transparența trebuie să fie asigurată. Probele trebuie să fie solide, pentru a nu dat motive de interpretare, pentru că astfel se pune la îndoială credibilitatea reformei și odată cu ea a justiției reformate. Șablonul dosarelor de rezonanță, cu circ, cu procese interminabile, fără finalitate este o altă nedumerire a oamenilor. Dosarele prost instrumentate, fără dovezi clare, aruncate în public pentru a face show sunt păguboase. Ele nu fac de cât să le ofere celor vinovați șansa de a se eschiva de la justiție. Justiția se face cu dovezi fundamentale nu cu scandal”, a mai adăugat președinta.

Șefa statului se întreabă dacă „nu cumva unii procurori, în trecut care erau impuși să facă politică, dar nu justiției, astăzi fac același lucru”.

„Înțeleg că celora care nu le convine reforma justiției sunt tentați să facă jocuri politice. Procuratura nu este pentru a face politică și nu vom permite acest lucru. Singura presiune pe care o vom face va fi – să se aplice legea. Unii din cei certați cu legea sunt aduși în fața presei pentru a face show. Îmi pare rău că unii judecători și procurori au făcut de rușine sistemul”, a opinat șefa statului.

La final, președinta a afirmat că, în sistem totuși sunt unele pe persoane oneste și se va miza pe acestea pentru a înfăptui reforma justiției.

„Știu că sunt în sistem oameni onești. Sunt judecători și procurori, care lucrează cinstit. Cu acești oameni vom face reforma. Îi vom susține și-i vom promova. Nu ne implicăm în actul justiției, dar ne-am asumat această reformă în fața cetățenilor și o vom duce până la capăt”, a conchis Sandu.

Precizăm că, atât președinta țării, cât și partidul PAS, aflat la guvernare, în campania electorală au promis cetățenilor că vor înfăptui reforma justiției, dacă vor ajunge la conducere, astfel încât cetățenii să nu aibă de suferit din cauza deciziilor ilegale a procurorilor și judecătorilor, iar marii corupți ai statului să fie trași la răspundere.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și