Șapte zile „dispărut de pe radar”, Ilan Șor și-a făcut apariția la Moscova. Israel a ținut în secret destinația spre care plecase fugarul

0 193

Fugarul condamnat Ilan Șor, căutat internațional pentru evitarea justiției moldovenești timp de aproape cinci ani, și-a făcut apariția la Moscova. Se întâmplă la scurt timp după ce șeful interpolului moldovenesc a declarat că Șor a părăsit Israelul la data de 1 februarie 2024. Acesta a afirmat pe rețelele de socializare că a avut o întâlnire productivă cu Leonid Kalașnikov, președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri CSI. În postările sale de pe Facebook și Telegram, Șor a distribuit o fotografie în care poartă o discuție cu oficialul rus, însoțită de videoclipuri în care critică guvernarea de la Chișinău și numește Federația Rusă singurul prieten al Republicii Moldova.

„Ne-am exprimat reciproc opiniile referitor la problema principală pentru Moldova — cine sunt prietenii și cine sunt dușmanii. L-am informat pe Leonid Ivanovici despre viziunea noastră strategică asupra direcției, pe care ar trebui să o urmeze Moldova pentru a nu dispărea de pe harta lumii. Am rezumat planul nostru principal, potrivit căruia singura cale de salvare a Moldovei — apropierea de partenerii reali: Rusia, UEEA și CSI. Iar parcursul european este o cale spre sărăcie, război și pierderea statalității, ceea ce, de fapt, se întâmplă sub ochii noștri de mai bine de doi ani”, se arată în mesajul publicat pe paginile lui Șor.

După întâlnirea cu Kalașnikov, Ilan Șor a subliniat că relațiile de acest gen, în special cu Rusia, ar putea aduce resurse economice mai accesibile.

„Nu vom putea transforma o pensie de 100 de euro în 500 de euro. În schimb, este în puterea noastră să stabilim o pensie de 130 de euro și un preț de 10 euro pentru resurse energetice. Astfel, omului îi rămâne pentru alimentație, pentru a-și cumpăra ceva, pentru a trăi, în cele din urmă”, scrie Șor în aceiași postare.

Șeful Biroului Interpol, Viorel Țențiu, a confirmat că Șor a a părăsit Israelul. Nu este prima dată când Șor părăsește Israelul, țara în care s-a ascuns după ce a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019. Autoritățile israeliene au confirmat plecarea sa, dar nu au dezvăluit destinația.

Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, iar Curtea de Apel Chișinău a aplicat sechestru pe bunuri evaluate la peste 5 miliarde de lei. Șor se află pe lista neagră a SUA și a Marii Britanii. Totodată, Canada și UE i-au aplicat sancțiuni din cauza legăturilor cu Kremlinul și a acuzațiilor de destabilizare a situației la Chișinău.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata