Şase miniştri adjuncţi ai apărării ucraineni au fost demişi: „Resetăm, am început. Restul veștilor vor veni mai târziu“

0 45

Guvernul ucrainean a anunţat luni demiterea a şase miniştri adjuncţi ai apărării, după ce pe 5 septembrie fusese înlocuit şi ministrul Oleksii Reznikov în urma apariţiei unor relatări în presă despre presupuse fapte de corupţie în achiziţia unor echipamente neletale pentru armată.

Conform agențiilor Reuters şi EFE, citate de Agerpres, cea mai cunoscută dintre cei şase viceminiştri demişi este Hanna Maliar, care se ocupa de comunicarea către cetăţeni şi presă asupra evoluţiei războiului cu Rusia.

Printre ceilalţi viceminiştri înlocuiţi se numără şi secretarul de stat Kostiantin Vaşcenko, potrivit listei publicate pe Telegram de reprezentantul guvernului pe lângă Rada Supremă (parlamentul de la Kiev), Taras Melniciuk.

Imediat după publicarea acestei liste, noul ministru al apărării, Rustem Umerov, a scris pe Facebook:

Resetăm. Am început. Continuăm. Ministerul lucrează ca de obicei. Restul veştilor vor veni mai târziu”.”Importantă acum este reuniunea de la Rammstein”, a adăugat acelaşi ministru, referindu-se la reuniunile periodice conduse de SUA la baza militară din Germania, unde statele care susţin militar Ucraina se întâlnesc pentru a stabili umătoarele pachete de ajutor destinate armatei ucrainene.

Parlamentul ucrainean a aprobat, pe 6 septembrie 2023, cu o majoritate solidă, desemnarea lui Rustem Umerov, 41 de ani, în funcţia de ministru al Apărării, transmite AFP.

Potrivit surselor AFP, 338 din cei 450 de deputaţi ai Ucrainei au aprobat candidatura lui Umerov, propusă de preşedintele Volodimir Zelenski.

Rustem Umerov este un membru de vază al comunităţii tătare din Crimeea şi un musulman practicant care are reputaţia de a fi un negociator abil şi discret.

„Aceasta este cea mai înaltă funcţie ocupată vreodată (în Ucraina, n. red.) de un tătar din Crimeea”, a apreciat un consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Serghei Leşcenko, citat de AFP și Agerpres.

Crimeea se află din martie 2014 sub ocupația Rusiei, un act nerecunoscut de comunitatea istorică tătară din peninsula de la Marea Neagră.

Precedentul ministru al Apărării, Oleksii Reznikov, 57 de ani, a fost nevoit să renunţe la post după mai multe scandaluri de corupţie, cel mai recent vizând șefii birourilor de înrolare.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata