Scandal în Parlamentul din Israel: Deputații extremiști vor să introducă pedeapsa cu moartea pentru terorism într-un moment delicat pentru ostaticii Hamas

0 49

Familii ale ostaticilor ţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza i-au cerut ministrului israelian al Securității Naţionale, Itamar Ben-Gvir, să renunţe la un proiect normativ pentru introducerea pedepsei cu moartea în cazul teroriştilor, îngrijorați fiind că o astfel de lege ar putea pune şi mai mult în pericol viețile celor răpiți, relatează The Huffington Post.

Un proiect de lege cu privire la „pedepsirea cu moartea a teroriştilor” a fost repus luni pe agenda Parlamentului israelian, potrivit cotidianului israelian Haaretz.

Comisia parlamentară a Securităţii Naţionale a fost teatrul unor „scene îngreţoşătoare”, după ce membrii ai familiilor ostaticilor Hamas au înfruntat reprezentanţi ai extremei drepte din Parlementul, adepți ai supremaţiei israeliene.

Deputaţi din cadrul partidelor Otzma Yehudit (Puterea Evreiască, extremă dreapta) şi Hatzionut Hadatit (Sionismul Religios, extremă dreapta), conduse de către Itamar Ben Gvir, ministrul Securităţii Naţionale, şi Bezalel Smotrich, adjunctul ministrului Apărării însărcinat cu Cisiordania, „n-au găsit altceva mai bun decât să promoveze din nou o propunere de lege care instituie pedeapsa cu moartea presupuşilor terorişti palestinieni”, scrie ziarul.

Controversatul proiect de lege, depus încă din luna martie

Acest proiect de lege, depus în martie de către deputata de extremă dreapta Limor Son Har-Melech de la Otzma Yehudit a fost respins imediat, atrunci, de către procurorul general Gali Baharav-Miara.

Reprezentanţii familiilor ostaticilor şi-au exprimat în Comisie „frica că adoptarea unei asemenea legi pune în pericol viaţa ostaticilor israelieni”.

„Acest (proiect de) lege nu este în contradciţie cu obiectivul de a aduce ostaticii acasă. iar oricine încearcă să o prezinte drept o contradicţie reprezintă mai mult Hamasul dect israelul”, a acuzat el, anunţând o primă lectură a proiectului de lege în şedinţa plenară a Parlamentului.

Potrivit ziarului The Times of Israel, şeful delegaţiei, Gil Dikman, vărul unuia dintre cei 240 de ostatici israelieni, a izbucnit în lacrimi şi i-a implorat pe Itamar Ben-Gvir, din cadrul Partidului Otzma Yehudit (Puterea Evreiască, extremă dreapta) şi pe preşesintele Comisiei, deputatul Zvika Fogel, tot din Otzma Yehudit, să nu continue audierea pe tema proiectului de lege respectiv.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata