Scheme mafiote pentru aducerea vaccinului Sputnik-V în Moldova. Cine are de câștigat?

2 237

Insistența cu care este promovat vaccinul Sputnik-V în Republica Moldova este o demonstrație crasă că liderul PSRM Igor Dodon este antrenat într-un joc geopolitic în interesele Moscovei, cu posibile avantaje financiare. În schema de promovare şi creare a unor condiţii favorabile pentru achiziţionarea vaccinul rusesc au fost antrenate personaje cheie, implicate anterior în scandaluri mari de corupţie. DISINFO a  făcut o analiză pentru a urmări firul evenimentelor și a demonstra mișcările controlate ale PSRM pentru a aduce Sputink-V la Chișinău.  Iată cum arată lucrurile: 

 • Igor Dodon face lobby pentru înregistrare vaccinului rusesc şi apoi se vorbeşte despre cumpărarea a unui milion de doze Sputnik-V
 • La scurt timp, Chicu scrie pe facebook că sunt bani în fondul de intervenţie/rezervă a Guvernului. Mai exact, 227 de milioane de lei pentru vaccinare.
 • Zinaida Greceanîi convoacă membrii guvernului printre care Aureliu Ciocoi, primarul Ion Ceban, fără reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor şi ai Economiei. În cadrul şedinţei se discută despre procurarea de urgenţă a unui milion de vaccinuri din fondurile CNAM şi de rezervă a Guvernului, iar Ciocoi promite lansarea imediată a achiziţiei.
 • Anterior  Agenţia Medicamentului înregistrează de urgenţă trei vaccinuri: Pfizer, AstraZeneca și Sputnik-V.
 • Conform unor informaţii obţinute de DISINFO.md, la Ministerul Sănătăţii este analizată oferta de cumpărare a vaccinul înregistrat AstraZeneca, cu 20 de dolari pentru o doză, prin intermediar, din zona  offshore.
 • Conform aceleiaşi surse, au loc pregătiri active pentru lansarea achiziţiei de un milion de vaccinuri Sputnik-V (10 dolari doza) şi neadmiterea unor vaccinuri mai ieftine la licitaţii, iar persoana implicată este Ivan Antoci-directorul Centrului de Achiziţii Centralizate în Sănătate. Diferenţa de cinci milioane de dolari ar fi interesul cheie, în această schemă.
 • Acţiunile directorului Agenţiei Medicamentului, Silvia Cebotari şi ale lui Ivan Antoci ar fi sub controlul personal a colonelului Serghei Cebotari, seful serviciilor operative din cadrul CNA.

De menţionat că ambii directori au fost implicaţi în trecut, în scandaluri mari de corupţie. Silvia Cebotari, în calitate de vicedirector la Agenţia Medicamentului, a fost implicată în dosarul medicilor, din 2015,  când au fost reţinuţi de CNA mai mulţi directori de spitale, învinuiţi de implicarea în achiziţii trucate. Cu toate că era un personaj cheie, nu i-a fost înaintată nici o învinuire. Ivan Antoci a fost reţinut de CNA în anul 2019, în dosarul insulinei şi eliberat din funcţie de fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco, pentru acte de corupţie în achiziţii de medicamente.  Acesta a fost eliberat din arest şi ulterior restabilit în funcţie de ministrul PSRM Viorica Dumbraveanu. Din informaţiile sursei, pentru a nu fi traşi la răspundere, Silvia Cebotari şi Ivan Antoci colaborează cu CNA şi execută toate indicaţiile venite din partea lui Serghei Cebotari, în interesul socialiştilor.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
2 Comentarii
 1. […] Insistența cu care este promovat vaccinul Sputnik-V în Republica Moldova este o demonstrație crasă că liderul PSRM Igor Dodon este antrenat într-un joc geopolitic în interesele Moscovei, cu posibile avantaje financiare. În schema de promovare şi creare a unor condiţii favorabile pentru achiziţionarea vaccinul rusesc au fost antrenate personaje cheie, implicate anterior în scandaluri mari de corupţie, transmite disinfo.md […]

 2. realitatea

  […] rusesc au fost antrenate personaje cheie, implicate anterior în scandaluri mari de corupţie. DISINFO a făcut o analiză pentru a urmări firul evenimentelor și a demonstra mișcările controlate […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata