Scumpirea carburanților-motiv de manipulare. Cum explică ministrul Justiției ajustările anuale ale prețurilor pentru carburanți

137

Carburanții s-au scumpit sâmbătă, 16 ianaurie, cu 6-10%. Ministrul justiției Fadei Nagacevschi a scris pe pagina sa de facebook un comentariu cu tentă ironică la acest subiect: ” Țara poate dormi liniștită, a scăpat de guvernul Chicu iar de mâine prețul la carburanți va fi cu 1,6 lei mai mare”.

În contextul în care președintele Maia Sandu a propus demisia guvernului Chicu, pentru a deschide calea către alegeri parlamentare anticipate dar nu a numit un guvern de tranziție, ministrul Justiției jonglează cu subiectul scumpirii carburanților, manipulând astfel opinia publică.

Contrară acuzațiilor lui Nagachevschi este poziția expertului în finanțe, Veaceslav Ioniță, care consideră că Guvernul ar fi trebuit să ofere Parlamentului legi menite să reglementeze creșterea prețurilor în acest sector. Mai mult, spune Ioniță, industria combustibililor din Moldova a suferit cel mai mult în perioada aprilie-iunie a anului trecut, adică în timpul guvernului Chicu.

Potrivit lui Ioniță, există două motive pentru scumpirea carburanților, unul dintre ele fiind creșterea accizelor în 2021.

„Acciza la benzină a crescut de la 4,47 la 4,87 lei pe litru. Împreună cu taxa pe valoarea adăugată, acestea au crescut cu 48 de bani, pe litru în acest an”, afirmă Ioniță

Al doilea motiv ar fi creșterea prețurilor pe piața mondială.

„În septembrie-octombrie 2020, prețul barilului de petrol a fost de 40 de dolari. În decembrie, a crescut  la 50 de dolari. Iar acum creșterea a fost de 10% – la 55 de dolari per baril. Calculând în lei, un litru de benzină doar în acest an a devenit mai scump cu 56 de bani”, spune expertul.

Trebuie să menționăm că majorarea accizelor la carburanți a fost prevăzută în politica fiscală – o lege care a fost adoptată cu încălcarea tuturor normelor procedurale de către coaliția PSRM- ȘOR  în decembrie 2020.

Potrivit acestei legi, accizele la benzină în 2021 vor crește cu 9%, de la 2508 lei/tonă la 2730 lei/tonă. În ianuarie anul trecut, fostul prim-ministru Ion Chicu, referindu-se la scumpirea carburanților, a declarat :

„Această creștere de preț nu este doar normală, ci și necesară. Știți foarte bine că în fiecare an, de la 1 ianuarie sau mai târziu, există o ajustare a prețurilor pentru noile accize. Așa a fost mai mulți ani la rând. Prin urmare, dacă vorbim despre „ne-am așteptat la creștere sau nu”, atunci pot spune că ne-am așteptat. Din păcate, nu există petrol în Moldova. Îl importăm. Prețurile se formează pe piețele internaționale”,a declarat fostul prim-ministrul Ion Chicu în 2020.

Potrivit mold-street, care face referire la datele de la Ministerul Finanțelor, bugetul va primi 221 de milioane de lei din majorarea accizei la carburanți în 2021.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și