Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii

0 161

Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina. În acest sens, Sky News a stat de vorbă cu specialiști pentru a afla dacă există pericolul ca omenirea să treacă printr-un alt război – și dacă într-adevăr trăim într-o „lume antebelică”.

Ministrul britanic al Apărării Grant Shapps a atras atenția la începutul anului că în următorii cinci ani omenirea ar urma să cunoască o serie de conflicte în care China, Rusia, Coreea de Nord și Iranul ar putea fi implicate și a susținut că ne îndreptăm „de la o lume postbelică la una antebelică„.

Sentimentul de ușurare pe care l-a adus sfârșitul Războiului Rece de la sfârșitul anilor ’80 a fost înlocuit de o îngrijorare crescândă față de invazia Rusiei în Ucraina, iar situația umanitară catastrofală din Gaza stârnește indignare.

„Ordinea internațională se duce de râpă” 

Opinia exprimată de Hugh Lovatt, analist senior în domeniul politicii la thinktank-ul Consiliul European pentru Relații Externe, a început cu o veste „liniștitoare”.

Vestea liniștitoare este că nu ne îndreptăm spre cel de-al treilea război mondial„, a afirmat el.

Cu toate că în prezent există conflicte deschise și situații tensionate în diferite zone ale lumii – Ucraina, Orientul Mijlociu, Asia-Pacific – acestea sunt „separate și nu au legătură”, susține Lovatt.

Războiul din Gaza durează de șase luni și duce la o escaladare regională – represaliile Iranului împotriva Israelului sunt doar cel mai recent exemplu în acest sens„, a mai adăugat el.

Spre exemplu, în ceea ce privește atacurile lansate de rebelii Houthi asupra navelor din Marea Roșie și consecințele asupra comerțului global, toate acestea afectează comunitatea internațională, inclusiv Marea Britanie.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata