Secretarul general adjunct al Consiliului Europei: Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru a face față la multiple provocări și interferențe în procesul electoral

109

Republica Moldova trebuie să fie pregătită să facă față multiplelor provocări și interferențe din exterior în alegerile prezidențiale din toamnă. Iar pentru a le depăși mai ușor, autoritățile moldovene trebuie să colaboreze cu țările membre ale Uniunii Europene, a declarat Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Bjørn Berge la Moldova 1. Potrivit lui, alegerile trebuie să fie deschise, transparente și juste.

„Există provocări semnificative actualmente, pe care le vedem și în conexiune cu alte alegeri din Europa. Cele mai grave încălcări sunt legate anume de manipulările externe ale proceselor electorale: dezinformarea și știrile false. Acestea cu adevărat dezorientează alegătorii și anume aceste provocări sunt extrem de dificile. În plus, avem o implicare în continuare foarte activă din exterior, și știm foarte bine despre care țară este vorba, nici nu trebuie să o menționăm aici. Trebuie să protejăm democrațiile din Europa, iar alegerile sunt o parte fundamentală a democrațiilor”, a spus Bjørn Berge.

Vorbind despre inițiativa PAS de a introduce votul prin corespondență, care ar putea fi testat în Canada și SUA, la alegerile prezidențiale, oficialul Consiliului Europei a menționat că tipurile alternative de vot pot fi eficiente și cu rezultate rapide, dar că există și anumite provocări.

*„Există niște recomandări care au fost adoptate de toate țările europene. Aceste recomandări conțin niște sfaturi pentru statele membre cum să gestioneze votul electronic și votul prin poștă, prin corespondență. Trebuie să existe niște garanții de aceeași natură ca și pentru votul obișnuit. Trebuie să fie exacte acele standarde, votul secret, niciun fel de implicare în votul alegătorilor. Votul electronic ar putea să fie un mecanism foarte eficient, și ar putea să ne aducă niște rezultate foarte rapide. Deci, în cazul în care țara va urma aceste recomandări, care au fost prezentate de experții Consiliului Europei în privința votului electronic, acestea ar fi foarte utile”, a mai declarat Secretarul general adjunct al Consiliului Europei

Amintim că proiectul de lege privind testarea votului prin corespondență a fost votat de Parlament în prima lectură pe data de 22 martie. Potrivit documentului, concetățenii din Statele Unite ale Americii și Canada, unde va fi testat votul prin corespondență, vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze la Comisia Electorală Centrală.

Majoritatea parlamentară argumentează că votul prin corespondență este o alternativă pentru a asigura dreptul diasporei la vot.

Opoziția parlamentară a criticat această inițiativă, declarând că acest proiect de lege ar fi discriminatoriu, deoarece vizează doar concetățenii din Statele Unite și Canada.

La alegerile prezidențiale din 2021, au participat peste două sute de mii de alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. În Uniunea Europeană această procedură este utilizată în 13 state.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și